Politici de Sanatate

Prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate infecției cu HPV

16 octombrie
17:04 2017
Prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate infecției cu HPV

În România,  o dată la două ore, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin și aproape 2000 pierd lupta cu această boală cauzată de virusul HPV, în fiecare an. Mai mult, țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin acest tip de cancer, femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani fiind cele mai afectate de cancerul de col uterin. Acestea au fost motivele care au declanșat dezbaterea cu tema „Prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate infecției cu HPV” organizate la Palatul Parlamentului de Asociația Mame pentru Mame, sub patronajul Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților. Scopul acesti eveniment a fost construirea unui acord politic cu privire la necesitatea și importanța finanțării și demarării unui program complet de vaccinare împotriva infecțiilor cu HPV.

„În fiecare an, în România, peste 1900 de femei își pierd viața în lupta cu această boală. Am semnat acest document prin care îmi exprim susținerea publică pentru demararea și finanțarea unui program național de prevenție împotriva cancerului și bolilor asociate infecției cu HPV, pentru că sănătatea femeilor din România trebuie să reprezinte o prioritate pentru sistemul de sănătate public”, a declarat dr. Corneliu Florin Buicu, președinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din cadrul Camerei Deputaților.

Virusul HPV, al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, în lume

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite la nivel mondial, estimările arătând că până la 80% dintre femeile active sexual, la nivel global, vor fi, la un moment dat, pe parcursul vietii, expuse acestui virus.

De altfel, în ultimul raport al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, virusul HPV a fost clasificat drept al doilea agent patogen responsabil pentru cancer în lume, având în vedere că 12 tulpini HPV cu risc oncogenprovoacă o treime din totalul cancerelor cauzate de infecții în întreaga lume. Dintre genotipurile cu risc oncogen crescut, tulpinile 16 și 18 sunt responsabile pentru provocarea a peste 70% dintre cancerele de col uterin, iar aproximativ 90% dintre cazurile înregistrate cu această boală sunt cauzate de tulpinile 16, 18, 31, 33, 45, 52 sau 58. Pe lângă cancerul de col uterin, infecția cu virusul HPV cauzează și alte tipuri de cancere, peste 500 de cazuri noi pe an fiind înregistrate în țara noastră: 53 de cazuri de cancer vulvar, 55 de cazuri de cancer vaginal, 133 de cazuri de cancer anal atât la femei cât și la bărbați, 38 de cazuri de cancer penian și 256 de cazuri de cancer orofaringian atât la femei, cât și la bărbați.

Conform medicilor specialiști, cea mai eficientă și sigură metodă de prevenție împotriva infecției cu virusul HPV este vaccinarea. Eficiența acesteia a fost fost dovedită în țări precum Australia, Noua Zeelandă, S.U.A., Canada, Danemarca, Suedia sau Germania, unde a fost înregistrată o reducere semnificativă a numărului de infecții cu virusul HPV, respectiv a bolilor cauzate de infecția cu acest virus.

„Situația cu privire la mortalitatea prin cancerul de col uterin, în România, este dramatică, iar una dintre soluțiile eficiente pentru prevenirea acestei boli crunte, care afectează mii de femei în țara noastră, este accelerarea demarării unui program de vaccinare coerent. În contextul dezbaterilor privind Legea vaccinării în Parlamentul României, îmi exprim susținerea pentru extinderea listei de vaccinuri și aducerea în atenție a sferei oncologice”, a declarat dr. Laszlo Attila, președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României.

În România, vaccinarea HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, la categoria ”vaccinarea grupurilor populaționale la risc” și se adresează fetițelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Conform Programului, părinții pot transmite o cerere de vaccinare medicului de familie la care sunt înregistrați, pentru a primi cele trei doze de vaccin pentru fetițele lor.

 

“Statisticile alarmante cu privire la rata incidenței cancerului de col uterin în România – de trei ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene, și rata mortalității (14,2)2 ne obligă să gândim proactiv și să încercăm să atragem toate părțile implicate, de la autoritățile competente la societățile medicale profesionale și societatea civilă. Credem că este necesară crearea unui cadru funcțional menit să ajute în mod real părinții din România să își protejeze fetițele de una dintre cele mai crunte boli pe care acestea le pot dezvolta la vârsta adultă. Cancerul de col uterin, dar și celelalte tipuri de cancer provocate de infecția cu virusul HPV, trebuie considerate o prioritate de sănătate publică în România și nu mai putem amâna dezvoltareași finanțarea unui programnațional de prevenție împotriva acestora. Este necesar ca toate părțile implicate să fie conștiente că aceste programe necesită o implementare coerentă și corectă, orientată exclusiv către binele femeilor din România, fie că vorbim de fete sau de femei tinere și mame.”, a declarat Ana Măiță – Președintele Asociației Mame pentru Mame.

La eveniment au participat membri din Comisiile de sănătate, buget, învățământ și protecție socială din Camera Deputaților și Senatul României, reprezentanți ai instituțiilor publice din domeniul sănătății, reprezentanți ai societății civile precum și societăți medicale profesionale.

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: