Politici de Sanatate

Prevenirea și depistarea precoce a cancerului – obiective prioritare în multe state membre ale UE

17 martie
11:59 2021
Prevenirea și depistarea precoce a cancerului –  obiective prioritare în multe state membre ale UE

Planul European de Combatere a Cancerului are sprijinul ferm și angajamentul total al miniștrilor de Sănătate din UE. Totodată, aceștia declară că planul este complementar cu strategiile lor naționale, exprimând  necesitatea de a lua în considerare diferitele puncte de plecare din statele membre. Având în vedere că pandemia COVID-19 are un impact mare în detectarea și tratarea întârziată a cazurilor de cancer, oficialii prezenți la Conferința video informală a miniștrilor sănătății din 16 martie 2021 consideră ca lupta împotriva cancerului trebuie să rămână o prioritate ridicată. Planul European de Combatere a Cancerului și pandemia de COVID-19 au fost temele principale de pe agenda evenimentului.  

Concluzii:  Planul European de Combatere a Cancerului

În actualul context medical, miniștrii au identificat prevenirea și depistarea precoce ca obiective prioritare în multe state membre, în special măsurile care vizează tutunul și consumul nociv de alcool. Mai mulți participanți au subliniat importanța reducerii inegalităților în prevenirea și îngrijirea cancerului în UE, atât între statele membre, cât și în interiorul acestora. Unele delegații au accentuat rolul implicării statelor membre în punerea în aplicare a Planului European de Combatere a Cancerului și a utilizării unor indicatori specifici pentru monitorizarea acestuia. Miniștrii au evidențiat cât de cruciale pot fi utilizarea și schimbul de date medicale și științifice în lupta împotriva cancerului. În acest sens, digitalizarea serviciilor medicale este privită ca o oportunitate pentru statele membre de a coopera în continuare, de a face schimb de informații și de a se ajuta reciproc. Nu a fost uitată nici importanța asigurării securității și anonimizării datelor de sănătate.

 COVID-19 – calea de urmat

În sesiunea de după-amiază, oficialii au  discutat cu privire la punerea în aplicare a intervențiilor non-farmaceutice și a politicilor împotriva COVID-19 în întreaga UE. La începutul întâlnirii, Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), a informat participanții cu privire la situația epidemiologică actuală din UE, subliniind răspândirea largă a anumitor variante de virus în UE și necesitatea de a menține măsuri de prevenire până când campaniile de vaccinare vor fi progresat suficient. Fergus Sweeny, șeful Grupului de lucru pentru studii clinice și producție al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), a informat miniștrii că agenția efectuează în prezent o evaluare și o investigație completă privind corelația dintre vaccinul AstraZeneca COVID-19 și evenimentele tromboembolice; concluzia agenției cu privire la acest lucru fiind așteptată joi, 18 martie. Miniștrii de Sănătate au recunoscut că situația epidemiologică rămâne o provocare, în principal din cauza noilor variante de virus, subliniind că presiunea asupra psihicului populației, a sistemelor de sănătate și a economiilor este ridicată. Aceștia au reiterat necesitatea accelerării campaniilor de vaccinare, adăugând că restricțiile și vaccinurile vor trebui să coexiste pentru o perioadă. În acest context, intervențiile non-farmaceutice (igiena mâinilor și a căilor respiratorii, măștile de protecție, distanțarea socială) continuă să fie o prioritate în eforturile statelor membre de a controla răspândirea virusului în timp ce se desfășoară campaniile de vaccinare. De asemenea, este necesară o mai bună cooperare în schimbul de informații și măsuri de prevenire.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: