Politici de Sanatate

Prof. Job Metsemakers, preşedintele WONCA Europe: Distribuirea cardului de sănătate nu trebuie făcută de medicii de familie

12 august
17:19 2013

Prof. Job Metsemakers (Olanda), preşedintele Organizaţiei Europene a Medicilor de Familie – WONCA Europe, a susţinut într-o scrisoare adresată medicilor din România că distribuirea cardurilor de sănătate nu trebuie făcută de medicii de familie.

“Distribuirea cardului de sănătate este o activitate administrativă şi nu trebuie pusă pe umerii profesioniştilor care au activitate clinică, cum sunt medicii şi asistentele. Timpul este mult prea valoros pentru a realiza aceste sarcini, care pot fi efectuate mult mai bine de persoane din domeniul administrativ”, se arată în documentul transmis de Prof. Job Metsemakers către Societatea Naţională a Medicilor de Familie din România.

De asemenea, el ridică o problemă deosebit de serioasă, despre importanţa siguranţei datelor  înscrise pe card.

Având în vedere că acest card va conţine date personale, el se întreabă dacă un astfel de card protejat prin cod PIN reprezintă viitorul dosarului medical electronic? “ Acest sistem va necesita ca toţi furnizorii de servicii medicale să aibă cititoare de carduri cu PIN, iar această opţiune ridică probleme de confidenţialitate odată cu pierderea cardului. O altă opţiune ar fi ca datele medicale să fie disponibile prin intermediul internetului, dar ar putea exista şi astfel probleme de confidenţialitate”, se arată în scrisoare.

Prin urmare, preşedintele WONCA Europe consideră că “este necesară o discuţie serioasă între toţi cei implicaţi: pacienţi, profesionişti în domeniul medical, decidenţi din sistemul medical, pentru a se face cea mai bună alegere pentru sistemul medical din România”.

Cu toate că în prima sa conferință de presă desfășurată la Casa Naționala de Asigurări de Sănătate (CNAS), președintele instituției, dr. Cristian Bușoi, a susținut că medicii de familie ar trebui să distribuie şi iniţializarea cardului de sănătate, ca o replică la declarațiile președintelui CNAS, dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie spunea că “distribuția cardului va distruge consultația”.

La sfârşitul lunii iulie, conducerea Ministerului Sănătăţii, a CNAS şi a Societății Naționale de Medicină de Familie au convenit ca în procesul de distribuție a cardurilor de sănătate să nu fie implicați medicii de familie.

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: