Politici de Sanatate

Premierul Florin Cîțu: „Încurajez comunitățile de afaceri române și israeliene pentru a identifica un proiect emblematic comun”

10 iunie
11:37 2021
Premierul Florin Cîțu: „Încurajez comunitățile de afaceri române și israeliene pentru a identifica un proiect emblematic comun”

Peste 50 de oameni de afaceri și oficiali israelieni l-au însoțit pe președintele Statului Israel, Excelența Sa  Reuven Rivlin, în vizita de stat în România. Cu prilejul acestei vizite, a avut loc și Forumul de Afaceri România – Israel, organizat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Ambasada Statului Israel în România.

„Acest seminar de afaceri este extrem de important. În timp ce discuțiile dintre guverne creează baza relațiilor oficiale, legăturile B2B și, în final, cele dintre oameni, sunt adevărata bază pentru un parteneriat vibrant între națiuni. Cooperarea economică Israel-România are un potențial extraordinar de a aduce mari beneficii reciproce ambelor țări. (…) În prezent, există 137 de proiecte comune, la care participă 251 de companii israeliene și românești. Apreciem foarte mult sprijinul continuu al României pentru a ne asigura că Israelul este un partener deplin în toate programele relevante ale UE”, a declarat E.S. Reuven Rivlin la sesiunea oficială de deschidere a forumului. La eveniment au participat specialiști israelieni din domenii precum apărare, oraşe inteligente, securitate cibernetică şi siguranţă naţională, sănătate şi digitalizare în sănătate (producători de software şi echipamente de profil), agricultură şi managementul apei (sisteme de irigaţii, sere şi tehnologii de creşterea animalelor)

„Încurajez comunitățile de afaceri române și israeliene, în cooperare cu guvernele lor, pentru a identifica un proiect emblematic comun care să valorifice experiența bogată pe care o au cele două țări în domenii precum: cercetare, educație și afaceri. Predictibilitatea este cea mai bună strategie pentru un mediu de afaceri durabil. Pentru guvernul meu, îmbunătățirea și asigurarea predictibilității este una dintre coordonatele principale ale unei guvernări eficiente. Este simplu: nu majorăm impozitele, nu schimbăm regulile în mijlocul jocului”, a afirmat și premierul României, Florin Cîțu.

În sesiunea consacrată sănătății au fost prezentate o serie de provocări și oportunități cu care se confruntă acest sector. Moderatorul dezbaterii, prof. Alon Wolf, vicepreședinte al Departamentului de Resurse Externe și Resurse al Technion I.I.T., a prezentat experiența Institutului în activitatea de cercetare în domeniul sănătății, precum și aplicațiile acesteia în spitale și instituții de îngrijire medicală. „Sectorul sănătății a fost în centrul interesului nostru în ultimle 16 luni, din cauza acestui nedorit virus. În cele din urmă, singurele soluții pe care le avem pentru a închide acest capitol din viața noastră sunt inovația, care este la baza fondării statului Israel, în special în domeniul sănătății, și digitalizarea. Inovația are ca scop să schimbe viitorul lumii noastre, al domeniului sănătății, al modului în care înțelegem și vedem medicina astăzi și, pornind de la acestea, trebuie să luăm în calcul oportunitățile pe care le avem.  (…) Cred că este extrem de important să avem o abordare comună și să încercăm să găsim cea mai bună metodă de colaborare și de lucru împreună, pentru a dezvolta și beneficia de toate oportunitățile pe care le avem. Vă asigur de disponibiliatea mea de a extinde puternica și frumoasa noastră relație”, a declarat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Tradiția relațiilor de colaborare româno – israeliană în domeniul medicinei și al sănătății au fost evocate și de prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, care i-a adesat prof. Alon Wolfe invitația de a participa la  Congresul Naţional al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă – SRATI 2021, din luna septembrie.

Volumul total al schimburilor comerciale România-Israel însuma 570,15 milioane de euro la sfârșitul anului 2020. La nivelul lunii martie 2021, în România activau 8298 de companii israeliene, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 64,04 milioane de euro.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: