Politici de Sanatate

Povara grea a obezității

18 octombrie
10:34 2019
Povara grea a obezității

Aproape una din patru persoane din țările OECD este obeză. Această epidemie are consecințe de amploare pentru indivizi, societate și economie. Excesul de greutate reduce speranța de viață, crește costurile medicale, micșorează productivitatea lucrătorilor și scade PIB-ul. Raportul OECD Povara grea a obezității: economia prevenției, publicat la începutul săptămânii, redă situația gravă la care s-a ajuns. Astfel, excesul de greutate și obezitatea au continuat să urce la 58% din populația adultă din țările OECD. Copilăria și obezitatea morbidă au trecut de la un eveniment rar la un eveniment frecvent. În prezent, obezitatea reprezintă o povară alarmantă pentru indivizi, societăți și economii din țările OECD și nu numai.

Potrivit raportului, persoanele obeze au, în medie, de 2,4 ori mai multe rețete decât persoanele cu greutate normală, iar internările  în spital sunt mai lungi și necesită un tratament mai scump și mai complex. Obezitatea este responsabilă pentru 70% din toate costurile de tratament pentru diabet, 23% din costurile de tratament pentru bolile cardiovasculare și 9% pentru cancere.

În medie, tratarea bolilor cauzate de excesul de greutate costă 8,4% din cheltuielile totale pentru sănătate în țările OECD. Obezitatea este de așteptat să coste sistemul de sănătate american 644 USD pe cap de locuitor anual, în perioada 2020 – 2050, adică 14% din totalul cheltuielilor de sănătate americane. Canada va trebui să „cheltuiască” doar 295 USD/locuitor în fiecare an în aceeași perioadă, ceea ce echivalează cu 11%  din cheltuielile sale totale pentru sănătate.

Excesul de greutate și obezitatea aduc o serie de probleme pentru tinerii din SUA. Din 2013 până în 2016, s-a estimat că aproximativ 20,6% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani au fost obezi. În această perioadă, rata obezității în rândul tinerilor latini a fost cea mai mare dintre toate rasele și etniile. În 2017, statul cu cel mai mare procent de elevi liceeni obezi a fost Arkansas, urmat îndeaproape de Tennessee și Kentucky. Prevalența diabetului diagnosticat a crescut constant de la sfârșitul anilor ’90.  Începând cu 2018, s-a estimat că 10,1% din populație, în SUA, a fost diagnosticată cu diabet. În 2018, aproximativ 25,6 la sută din populația SUA era inactivă din punct de vedere fizic.

Prevalența obezității s-a triplat în multe țări din regiunea europeană a OMS din anii 1980, iar numărul persoanelor afectate continuă să crească într-un ritm alarmant. În regiunea europeană, unul din trei copii de 11 ani este obez și 60% dintre copiii cu supragreutate înainte de pubertate vor fi adulți tineri obezi.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: