Politici de Sanatate

Povara BPOC rămâne, în ciuda pandemiei globale de COVID

22 decembrie
11:40 2021
Povara BPOC rămâne, în ciuda pandemiei globale de COVID

În prezent, BPOC este a treia cauză de deces la nivel global, provocând circa 3,23 milioane de decese în 2019. Peste 80% din aceste decese au avut loc în țări cu venituri mici și mijlocii. Se estimează că în următorii 40 de ani pot fi atinse cifre de peste 5,4 milioane de decese anual cauzate de BPOC, condiționate de creșterea prevalenței fumatului în țările cu venituri mici și medii și de îmbătrânirea populației în țările cu venituri ridicate. 

În România, BPOC este una dintre cele mai frecvente boli pulmonare. Conform unor date statistice din 2018, 8,3% dintre românii de peste 40 de ani suferă de această boală care afectează bronhiile și plămânii. Subdiagnosticarea și reducerea masivă a vizitelor la spitale și ambulatorii din cauza pandemiei sunt două probleme majore care contribuie la povara BPOC asupra sistemului public de sănătate. În acest sens, un rol important îl au campaniile de comunicare și conștientizare a publicului. În 2021, tema Zilei Mondiale de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) a fost „Healthy Lungs – Never More Important”.  Scopul în acest an a fost de a evidenţia faptul că povara BPOC rămâne, în ciuda pandemiei globale de COVID. Păstrarea plămânilor sănătoşi are în vedere și evitarea factorilor de risc, precum fumatul, expunerea la fumul de țigară, poluarea aerului sau expunerile profesionale.

Povara globală a BPOC

La nivel global, circa 210 milioane de persoane suferă de BPOC. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, unul din 10 adulți cu vârsta peste 40 de ani trăiește cu BPOC, mai puțin de jumătate dintre persoanele cu BPOC sunt diagnosticate, iar jumătate dintre cei diagnosticați au vârsta peste 65 de ani.  Diagnosticul timpuriu și tratamentul adecvat sunt importante pentru a încetini progresia simptomelor și pentru a reduce riscul de apariție a crizelor.  BPOC este inclusă în Planul global de acțiune al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (NCD) și în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite. OMS ia măsuri pentru a extinde diagnosticarea și tratamentul BPOC în mai multe moduri. Pachetul OMS de intervenții esențiale privind bolile netransmisibile (PEN) a fost elaborat pentru a contribui la îmbunătățirea gestionării bolilor netransmisibile în cadrul asistenței medicale primare în mediile cu resurse reduse. PEN include protocoale pentru evaluarea, diagnosticarea și gestionarea bolilor respiratorii cronice (astm și boli pulmonare obstructive cronice), precum și module privind consilierea privind stilul de viață sănătos, inclusiv renunțarea la tutun și autoîngrijirea.  Reabilitare 2030 este o nouă abordare strategică pentru a prioritiza și consolida serviciile de reabilitare în sistemele de sănătate. Reabilitarea pulmonară pentru BPOC este inclusă în pachetul de intervenții pentru reabilitare, aflat în curs de elaborare în cadrul acestei inițiative a OMS.  Reducerea expunerii la fumul de tutun este importantă atât pentru prevenirea primară a BPOC, cât și pentru gestionarea bolii. Convenția-cadru privind controlul tutunului permite realizarea de progrese în acest domeniu, la fel ca și inițiativele OMS, cum ar fi MPOWER și mTobacco Cessation.

GOLD 2022 – recomandări noi

Raportul Inițiativei Globale pentru Bronhopneumopatie obstructivă cronică (GOLD) este revizuit anual și utilizat la nivel mondial de profesioniștii din domeniul sănătății ca „document strategic” și instrument pentru implementarea unor programe de management eficiente bazate pe sistemele locale de sănătate. Modificarea majoră adusă de revizuirea din 2021 a fost adăugarea capitolului 7, care conține principalele puncte relevante referitoare la BPOC în contextul COVID-19, incluzând recomandări privind urmărirea pacienților de la distanță în perioadele cu restricții impuse de pandemie. Pe 17 noiembrie 2021 a fost publicat raportul GOLD 2022 – Global strategy for the diagnosis, management and prevention of chronic obstructive pulmonary disease (COPD), acesta reprezentând o revizuire a raportului din 2021 ce  include, în total, 160 de noi referințe, precum și recomandări noi și actualizate privind diagnosticarea, gestionarea și prevenirea BPOC, în conformitate cu dovezile recente din literatura de specialitate.

Astfel, raportul recomandă pentru prima dată pacienților cu BPOC să urmeze măsuri de bază de control al infecțiilor pe timpul iernii pentru a preveni exacerbările, având în vedere dovezile adunate în timpul pandemiei de COVID-19. Astfel, la capitolul 5, secțiunea „Prevenirea exacerbărilor”, se precizează: „Informații și referințe privind beneficiile măsurilor de protecție (de exemplu, purtarea măștii, reducerea la minimum a contactului social, spălarea frecventă a mâinilor) în timpul lunilor de iarnă pentru a contribui la prevenirea exacerbărilor.”

Actualizările-cheie din raportul 2022 includ noi definiții pentru BPOC precoce, BPOC ușoară, BPOC la tineri și pre-BPOC, precum și noi recomandări privind utilizarea capacității de difuzie a plămânilor pentru măsurarea monoxidului de carbon pentru evaluarea BPOC. Informațiile privind tratamentul farmacologic al BPOC au fost modificate în raportul actualizat și a fost adăugată o nouă secțiune privind eficacitatea telereabilitării, care a fost propusă ca o alternativă la abordările tradiționale ale reabilitării pulmonare în BPOC. Alte completări apar și la Capitolul 6, secțiunea observații generale, unde a fost adăugat următorul text: „Cancerul pulmonar este frecvent întâlnit la pacienții cu BPOC și reprezintă o cauză majoră de deces.

a.) Se recomandă efectuarea anuală a tomografiei computerizate cu doză mică (LDCT) pentru depistarea cancerului pulmonar la pacienții cu BPOC din cauza fumatului, în conformitate cu recomandările pentru populația generală.

b.) LDCT anuală nu este recomandată pentru depistarea cancerului pulmonar la pacienții cu BPOC care nu se datorează fumatului, din cauza datelor insuficiente pentru a stabili beneficiile față de efectele nocive.”

 

de Bogdan Guță

 

Surse:

www.goldcopd.org/wp-content/uploads/2021/11/GOLD-2022-KEY-CHANGES-SUMMARY-4Nov2021.pdf

www.financialexpress.com/lifestyle/health/world-copd-day-healthy-lungs-never-more-important/2370945/

www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/chronic-obstructive-pulmonary-disease-(copd)

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: