Politici de Sanatate

Portalul online COVIDome poate accelera cercetarea în domeniul coronavirusului

23 august
10:36 2021
Portalul online COVIDome poate accelera cercetarea în domeniul coronavirusului

Pentru a avansa și mai mult activitatea de cercetare referitoare la COVID-19 la scară globală, cercetătorii de la University of Colorado Anschutz Medical Campus au creat un set de date multidimensionale, cunoscut sub numele de setul de date COVIDome, generat de la pacienții spitalizați cu COVID-19 versus cei cu teste negative. Echipa de cercetare a lansat  portalul public online numit COVIDome Explorer pentru a împărtăși aceste date în timp real.

„Misiunea noastră pentru COVIDome Explorer este de a permite dezvoltarea unor instrumente mai bune de prevenire, diagnosticare și terapie pentru gestionarea clinică a COVID-19”, a declarat dr. Joaquin Espinosa, profesor la University of Colorado School of Medicine și director executiv la Linda Crnic Institute for Down Syndrome din cadrul CU Anschutz Medical Campus. „Deși s-au făcut progrese mari în toate aceste domenii, viteza de cercetare pentru COVID-19 a fost împiedicată de lipsa unor seturi de date publice, accesibile la scară largă, care pot fi analizate și reanalizate în timp real de către oricine.” „Ne așteptăm ca acest portal online să accelereze rapid schimbul de date COVID-19, testarea ipotezelor și descoperirile la nivel mondial”, a adăugat prof. Espinosa. Pentru a crea COVIDome Explorer, experți din diferite domenii de cercetare biomedicală din cadrul  Anschutz Medical Campus au creat în laboratoare seturi de date multidimensionale. Acestea au fost colectate și combinate pentru a fi partajate prin intermediul portalului online. Seturile de date includ date demografice și clinice, împreună cu analiza corespondentă a transcriptomului (ansamblul tuturor transcriptelor ARN, inclusiv cele codificate și necodificate, dintr-un individ sau dintr-o populație de celule), analiza metabolomului plasmei și al globulelor roșii, fenotiparea imunitară profundă prin citometrie de masă și teste de seroconversie.

Seturile de date COVIDome  au fost modelate după eforturi similare în curs de desfășurare în cadrul Institutului Linda Crnic pentru Sindromul Down, unde membrii echipei COVIDome au dezvoltat anterior proiectul Human Trisome și portalul de date TrisomExplorer. Folosindu-se de instrumentele și tehnologiile de ultimă oră ale TrisomExplorer, echipa a reușit să creeze COVIDome Explorer în câteva săptămâni și să îl pună la dispoziția publicului pentru a contribui la progresul cercetării referitoare la COVID-19.

„Criza globală de sănătate impusă de pandemia de COVID-19 subliniază și mai mult necesitatea unei colaborări rapide, a accesului deschis la lucrările aflate în curs de revizuire și a partajării datelor”, a declarat dr. Thomas Flaig, vicecancelar pentru cercetare la CU Anschutz Medical Campus. „Acum, mai mult ca niciodată, odată cu evoluția variantei Delta și a ratelor de infecție în creștere, este esențial să avem acces ușor și în timp util la datele COVID pentru a combate pandemia și pentru a avansa cele mai bune date științifice disponibile.”

Documentul, pe care utilizatorii sunt încurajați să îl citească, detaliază modul de utilizare a tablourilor de bord online și oferă link-uri către fișiere de date care îi ghidează pe utilizatori, cum ar fi cataloagele de proteine, metaboliți, citokine și celule imune prezente în fiecare set de date. De exemplu, pentru a facilita accesul rapid și larg la setul de date COVIDome, fiecare set de date (după stocarea și controlul calității lor) este legat la nivel de eșantion cu un identificator unic, permițând referințe încrucișate între platforme. În plus, COVIDome Explorer găzduiește șase tablouri de bord: Cohortă, Transcriptom, Proteom, Citokine, Metabolom și Hărți imunitare. Fiecare tablou de bord rulează în propriul său mediu izolat și protejat. Proiectul COVIDome este un parteneriat între Facultatea de Medicină a CU și biroul vicecancelarului pentru Cercetare, condus în comun de prof. dr. Joaquin Espinosa și dr. Thomas Flaig

 

BG

 Sursa: https://www.worldpharmanews.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5775:the-covidome-online-portal-can-rapidly-accelerate-coronavirus-research-worldwide&catid=13:research

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: