Interviu cu dr. Valeria Herdea, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)
„Dezideratele pe care ni le-am propus la începutul acestui mandat au fost legate de accesul pacienților la servicii medicale, debirocratizare și, desigur, finanțare corespunzătoare a serviciilor medicale. Vom pune accent pe îngrijirea copilului, a gravidei, vârsta extremă și, în primul rând, pe acces la servicii de prevenție pentru fiecare segment de vârstă. Pacienții cu boli cronice au nevoie de îngrijire permanentă și de menținerea unei vieți active pe o perioadă cât mai îndelungată. O atenție specială este acordată derulării Planului național de prevenire și combatere a cancerului”, a explicat dr. Valeria Herdea.
Ați anunțat recent crearea unor pachete de servicii de care pot beneficia persoanele neasigurate pe principalele paliere de asistență medicală, în scopul depistării unor afecțiuni grave, precum cancere, hepatite cronice
de tip B și C, HIV/SIDA la gravide. Cum vor funcționa aceste pachete?
Medicii de familie vor putea evalua persoanele neasigurate pentru care se ridică suspiciunea de boală oncologică. Pentru această categorie de pacienți, începând cu data de 01.07.2024, va exista posibilitatea de a se efectua analize și consultații de specialitate. Medicii de familie vor putea emite și bilete de trimitere pentru persoanele neasigurate, în vederea testării acestora pentru virusurile hepatitice B și C, precum și virusul HIV la gravide. Analizele vor fi decontate de CNAS. În asistența medicală ambulatorie de specialitate se vor acorda servicii persoanelor neasigurate pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică. Medicii de specialitate vor putea elibera, de asemenea, bilete de trimitere la analize și către unitățile sanitare cu paturi, în vederea confirmării afecțiunilor oncologice. Esențial, din punctul nostru de vedere, ca urmare a acestor negocieri, este faptul că reușim să stabilizăm situația în sistemul medical. La acest moment, putem anunța că atât în asistența medicală primară, cât și în ambulatoriul de specialitate se vor menține valorile de puncte. Tot prin contractul-cadru, fiecare dintre colegii noștri va putea să efectueze activități de prevenție, inclusiv la nivelul adolescentului, unde există un risc foarte mare de adicții, de tulburări de comportament. Adicția este una dintre patologiile noi cu care ne confruntăm la adolescenți. Copiii sunt expuși la tot felul de informații, unii consumă alcool, alții, droguri. Suntem aproape pe primul loc în Europa în ceea ce privește sarcinile la minore. Prioritare rămân educația pentru sănătate și recomandarea către populație de a se prezenta la medicul de familie, cel puțin o dată pe an, în luna de naștere. Este esențial să înțelegem conceptul de prevenție. Chiar dacă acesta își va dovedi roadele în timp, la acest moment este cel mai important să dezvoltăm comportamente preventive. În perspectiva anilor care vin, a patologiilor cu care astăzi ne confruntăm, a poverii economico-sociale imense a bolilor cronice, pentru noi toți este esențial să derulăm acest proiect de prevenție la nivel național pentru fiecare segment de vârstă.
Anunțul privind acordarea de servicii oncologice și neasiguraților a stârnit îngrijorare. De unde vin banii?
Sumele pentru aceste servicii nu vin din FNUASS (Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate). Una dintre marile îngrijorări ale tuturor a fost că banii celor care plătesc asigurări vor fi îndreptați spre serviciile și nevoile de sănătate ale persoanelor neasigurate. Acești bani vin de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății, prin bugetul Fondului. Este esențial însă să înțelegem și că trebuie să fim solidari cu cel care suferă de o boală oncologică.
Ce înseamnă acces crescut la serviciile de îngrijire a gravidei?
Încercăm să învățăm viitoarea gravidă, chiar din etapa preconcepțională, să se prezinte pentru evaluarea la medicul de familie, tocmai pentru a depista din timp posibilii factori de risc, pentru a putea fi îngrijită corect și eficient pe parcursul sarcinii. În această perioadă, gravida beneficiază de îngrijiri lunare la medicul de familie, iar între lunile șapte și nouă, de două ori pe lună sau la nevoie de mai multe ori, dacă sunt probleme. Există recomandarea și dorința de a se stabili contacte permanente între eșaloanele de asistență medicală, în așa fel încât pacientul să aibă un traseu ușor de monitorizat și să beneficieze de îngrijiri medicale de calitate. Gravida beneficiază, de asemenea, de investigații. Dorim să creștem accesul în așa fel încât fiecare gravidă să poată să nască într-o maternitate civilizată, decentă, iar acolo unde există gravide cu risc, să poată fi urmărite în echipe interdisciplinare, din care să facă parte toți specialiștii de care au nevoie gravida și bebelușul ei. În acest fel, dorim să prevenim și bolile cronice asociate sarcinii care, din păcate, pot apărea (diabet gestațional, boli cardiace, pulmonare etc.)
Ce servicii pot fi adaptate pentru segmentul de vârstă 18-39 de ani?
Această categorie de persoane reprezintă un segment esențial al populației, fiind la vârsta fertilă, în deplină forță. Din păcate, stilul de viață nesănătos frecvent adoptat, alimentația incorectă, fumatul, consumul de alcool, noxele asociate urbanizării pot duce la apariția și dezvoltarea prematură a bolilor cronice netransmisibile, care reprezintă o problemă serioasă la nivelul întregii societăți. Oamenii trebuie să conștientizeze riscul de adicții. Din păcate, mai ales în post-pandemie, s-a dezvoltat foarte multă patologie care ține de comportament, de anxietate, de depresie și trebuie să fim foarte atenți la prevenția acestor factori. La fel, pe parcursul vieții, este esențial ca fiecare dintre noi să se adreseze serviciilor medicale pentru a beneficia de prevenție. Avem nevoie să depistăm precoce cancerul de sân, cancerul de col uterin – există posibilitate, există acces și există specialiști pentru așa ceva.
Odată apărută starea de boală, este esențial ca fiecare pacient să înțeleagă că principalul scop este să poți controla evoluția ei, să poți să stabilizezi pacientul, să îl ajuți să se vindece, iar asta înseamnă să-l înveți pe pacient cum să o facă. Educația pentru sănătate trebuie să rămână un deziderat esențial pentru fiecare dintre noi, fiecare încercând, la rândul lui, să facă în așa fel încât să prevină îmbolnăvirea atât la nivelul individului, cât și la nivelul comunității. Suntem responsabili de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, pentru că factorii de mediu, stresul, anxietatea, depresia, izolarea, contactul cu substanțe toxice, alimentația incorectă, lipsa de mișcare, care pot conduce la îmbolnăviri, pot fi și preveniți.
Este suficientă resursa umană pentru toate aceste servicii noi?
În asistența medicală primară avem 10.070 de persoane care depun activitate medicală și 9.708 în ambulatoriu. Nu în ultimul rând, avem 720 de spitale care derulează activitate medicală, din acestea 372 sunt spitale civile. Deci există posibilitatea de adresabilitate. Evident, mai avem multe de rezolvat – la acest moment, avem 190 de localități fără medici de familie. De asemenea, sunt 1.043 de localități care au deficit de personal medical (medici de familie) și este necesar un număr de 1.529 de medici de familie. În prezent, în România sunt 16 milioane de persoane asigurate și încă 250.000 de neasigurați reînscriși la medicul de familie după modificarea legii care le-a dat dreptul la aceleași pachete de servicii ca persoanelor asigurate. Din evidențele noastre, sunt aproximativ 3 milioane de neasigurați. Peste 2 milioane de persoane beneficiază de cele 17 programe naționale curative. Sunt aproape 5 milioane și jumătate de pensionari care au nevoie să aibă acces la îngrijire.
La începutul anului, ați spus că CNAS are finanțare până în luna iulie. Care este situația în prezent?
Am reușit să asigurăm finanțare până la sfârșitul acestui an. Pentru tot sistemul medical, avem promisiunea fermă din partea decidenților că vom termina acest an cu siguranță și cu echilibru, dar, din păcate, nu și cu creșteri. Vom depăși acest an la valorile pe care le avem în acest moment de contract. Se presupune și se așteaptă o rectificare bugetară, sperăm la sfârșitul trimestrului 3 – începutul trimestrului 4, și, în funcție de aceasta, vom rediscuta valorile de punct și vom putea stabili care este situația. O atenție specială se va acorda segmentului de ambulatoriu de specialitate și dezvoltării serviciilor adresate pacienților. Creșterile sunt minime în acest moment în sistem și privesc mai mult partea de spital decât segmentul de asistență prespitalicească, unde lucrurile rămân la aceeași valoare care a fost la 1 iulie 2023.
de Valentina Grigore