Politici de Sanatate

Platformă regională integrată de brahiterapie România – Republica Moldova

22 noiembrie
15:33 2019
Platformă regională integrată de brahiterapie România –  Republica Moldova

Se estimează că peste 50% din totalul pacienților oncologici vor necesita efectuarea unei forme de radioterapie pe parcursul evoluției bolii, fie ca tratament exclusiv, fie ca parte integrantă în tratamentul multimodal. Datorită distribuției diferite a neoplaziilor la nivel global, precum și, probabil, a prezentării în stadii mai avansate a pacienților oncologici din țările în curs de dezvoltare, pare să existe o intensificare a numărului de pacienți adresați pentru radioterapie în aceste regiuni. O problemă fundamentală rămâne însă accesul neuniform și inechitabil al anumitor categorii de pacienți la servicii de radioterapie de calitate și, chiar mai mult, se estimează că aproximativ 25% dintre pacienții care ar putea beneficia prin administrarea radioterapiei, nu au acces la acest tip de tratament. Din acest motiv, strategiile de abordare a tratamentului pacientului oncologic trebuie adaptate realităților infrastructurii și logisticii locale, ținând cont de situația demografică a regiunii, de resursele disponibile, dar și de tipul de neoplazie mai prevalent.

 

Cancerul de col uterin este a treia neoplazie ca incidență în România, cu 3300 de cazuri noi raportate de Globocan în anul 2018, fiind o problemă majoră de sănătate publică. Cele mai multe paciente se prezintă în stadii local avansate ale bolii, în care tratamentul standard constă în radioterapie și chimioterapie concomitentă, încorporând o etapă de brahiterapie ulterioară, cu viză curativă, ceea ce face să nu mai fie necesară intervenția chirurgicală. Brahiterapia este o tehnică de radioterapie ce utilizează o sursă radioactivă (cel mai adesea de Iridiu 192), care permite administrarea țintită a unei doze mari de radiații prin intermediul unor aplicatori specifici fiecărei localizări. În Institutul Regional de Oncologie din Iași putem oferi actualmente brahiterapie atât pacientelor cu cancer de col uterin, cât și pacientelor cu cancer de corp uterin, indicațiile fiind însă mult mai diverse, ca de exemplu, ca parte integrantă în tratamentul cancerului de prostată, al cancerului mamar, vulvar sau al sarcoamelor de extremități, posibilitatea extinderii activității departamentului pentru a oferi ca opțiune brahiterapia și acestor pacienți depinzând de dezvoltarea infrastructurii și logisticii deja existente.

În ceea ce privește cancerul de col uterin, brahiterapia a înregistrat progrese majore în ultimii 10 ani în ceea ce privește acuratețea administrării dozei, fapt ce se traduce atât prin creșterea controlului local și a supraviețuirii pacientelor, dar și prin reducerea semnificativă a ratei complicațiilor tardive severe. Mai precis, brahiterapia ghidată imagistic (utilizând fie Imagistica prin Rezonanță Magnetică, fie Computer Tomograf) reprezintă în momentul actual standardul de aur în tratamentul cancerului de col uterin local avansat, fiind o metodă de tratament minim invazivă, care conferă șansa de vindecare, prezervând în același timp organele genitale interne ale femeii, cu toxicități semnificativ reduse comparativ cu chirurgia. Din acest motiv, ghidurile internaționale de tratament în cancerul de col uterin nu mai recomandă integrarea chirurgiei în tratamentul acestor paciente. Utilizarea în continuare în unele centre din România a chirurgiei ca etapă terapeutică a cancerului de col uterin local avansat se explică prin încercarea de a substitui brahiterapia, care înregistrează carențe majore în materie de infrastructură, logistică și pregătire adecvată a personalului medical.

Considerăm că o situație similară se regăsește și în Republica Moldova, motiv pentru care am decis să adresăm problema acestor carențe printr-un proiect comun de dezvoltare a infrastructurii și logisticii locale și de calificare a personalului medical, în încercarea de a uniformiza accesul pacienților la un tratament potențial curativ. Dezideratele principale ale acestui proiect ambițios de colaborare transfrontaliera România – Republica Moldova sunt reprezentate de creșterea accesibilității la un tratament adecvat și, implicit, de reducerea ratei de mortalitate, prin crearea unei platforme integrate regionale de brahiterapie. Proiectul prevede, printre altele, dotarea completă a două laboratoare de brahiterapie din regiunea transfrontalieră, crearea unor centre multidisciplinare de educație medicală continuă, uniformizarea practicii prin elaborarea unor ghiduri și protocoale specifice, precum și formarea personalului implicat în planificarea și administrarea tratamentului.

Colaborarea dintre Institutul Regional de Oncologie Iași și Institutul Oncologic din Chișinău se concretizează în prezent prin acordarea de asistență de specialitate în brahiterapie, dozimetrie, implementare plan tratament pentru personalul medical din Chișinău (medic, fizician, tehnicieni) pentru o perioadă de 6 luni (training realizat cu sprijinul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena – IAEA), colaborare care sperăm să continue prin prezentul proiect, ce va reuni specialiști din cele două regiuni transfrontaliere în vederea unui schimb multidirecțional de experiență, de bune practici, care să permit dezvoltarea bilaterală și cooperarea pe termen lung, cu scopul alinierii la cele mai înalte standarde de tratament.

 

 

de Irina Georgiana Iftincăi, Medic specialist Radioterapie, Institutul Regional de Oncologie din Iași, România

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: