Politici de Sanatate

Planul național de oncologie, prioritar pentru îngrijirea bolnavilor de cancer

20 noiembrie
12:11 2020
Planul național de oncologie, prioritar pentru îngrijirea bolnavilor de cancer

Mai mult ca oricând, trebuie implementat un plan național de oncologie, cu toate segmentele strategice de terapie și monitorizare, începând cu registrul de pacienți.

Participanții la Conferința Națională a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România au discutat despre problemele persoanelor cu afecțiuni oncologice și ce soluții trebuie implementate pentru a se asigura accesul acestora la îngrijiri medicale de calitate și terapiile care le pot salva viața.

Pacienții au semnalat faptul că analizele privind markerii tumorali nu sunt decontate, fiind nevoiți să cheltuie sume mari de bani pentru aceste investigații. Mare parte din medicamentele ajutătoare / conexe procesului terapeutic oncologic nu sunt gratuite și reprezintă costuri importante pentru pacient. ”În plus, ne confruntăm cu un acces foarte greu la CT/RMN conform bilet trimitere procedură decontată, intervalul de așteptare fiind de 6 – 8 luni – fapt confirmat public și de medici. Comunicarea cu personalul medical (în unele locuri) și spital, în general, este foarte dificilă indiferent că este sau nu pandemie. Accesul în spitale este anevoios, din cauza testării COVID-19, ceea ce denotă o lipsă de organizare. Potrivit statisticilor, în perioada ianuarie – iunie 2020 s-au înregistrat 25.659 de noi cazuri de cancer, față de 29467  în aceeași perioadă a anului 2019! Oare a scăzut incidența cancerului în România cu 15%?”,a  declarat Cezar Irimia, președinte FABC.

Aliniere la Planul european de cancer

Persoanele cu afecțiuni oncologice au nevoie de acces la toată sfera de acțiuni și produse, De la prevenție, depistare precoce, profilaxie, acces la medicamente și îngrijiri paliative, iar toate acestea trebuie bine integrate într-un Plan Național de Cancer.

”Există un plan European de luptă împotriva cancerului, lansat de Comisia Europeană chiar la începutul acestui an, ce reprezintă un model și o șansă de a ne racorda și noi la experiența europeană pentru a reduce povara bolii. Așa cum s-a menționat și mai devreme, un Plan Național de Cancer este obligatoriu. Administrația Prezidențială susține orice demers care îmbunătățește calitatea vieții pacienților din România. De asemenea, cred că este foarte important să acordăm o prioritate specială cercetării, inovării, digitalizării și medicinei personalizate. Este nevoie de o colaborare între asociațiile de pacienți și autorități, dar și profesioniști, pentru a putea facilita accesul la mijloace moderne de diagnostic și de tratament”, a declarat conf. dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică. ”Pacientul român trebuie să beneficieze de aceleași servicii ca orice pacient european, iar acest lucru nu se poate face decât prin alinierea la perspectiva europeană”, a completat specialistul.

Acces la tratament: molecule noi până la sfârșitul anului

Având în vedere contextul epidemiologic, au fost întreprinse o serie de măsuri legislative care să permită accesul bolnavilor la tratament în cadrul Programului național de Oncologie. ” Am permis medicului de familie să poată prescrie rețete medicale în cadrul programelor naționale de sănătate pentru medicamentele eliberate prin farmaciile cu circuit deschis pe baza scrisorilor medicale de la specialiști. În urma analizei indicatorilor realizați în primele șase luni ale acestui an, corelat cu nevoia de servicii oncologice și pentru a asigura continuitatea la tratament a bolnavilor incluși în programul Național de Oncologie, creditele noastre de angajament au fost suplimentate cu peste 130 milioane lei. De asemenea, în cursul acestui an, am avut grijă, prin negocieri cu distribuitorii și producătorii de medicamente, să introducem pe lista de medicamente încă patru molecule noi care fac obiectul unor contracte cost/volum și 5 medicamente care au decizie de includere necondiționată. Până la sfârșitul acestui an, vor mai fi introduse alte patru medicamente noi, pentru care CNAS a încheiat deja contractele cost/volum, și 3 medicamente cu includere necondiționată, din care unul este destinat terapiei genice pentru leucemia acută limfoblastică cu celule T”, a anunțat conf. dr. Adela Cojan, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: