Politici de Sanatate

Planul Național de Control al cancerului, actualizat periodic

19 octombrie
16:09 2020
Planul Național de Control al cancerului, actualizat periodic

Cancerul va fi învins de știință! Cercetarea și inovarea trebuie prioritizate și finanțate corespunzător provocărilor uriașe cu care ne confruntăm. Este mesajul pe care eurodeputatul Cristian Bușoi l-a transmis la Conferința „Politici de sănătate pentru cancer în era COVID-19”, la care a participat împreună cu vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, și comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

1,3 milioane de europeni mor de cancer, iar 3,5 milioane primesc acest diagnostic în fiecare an. Estimările arată că, până în 2035, aproape 40% dintre cetățenii UE se vor confrunta cu o formă de cancer. Astăzi, situația acesta îngrijorătoare este amplificată de criza medicală. În multe cazuri, screening-ul și diagnosticul au fost îngreunate, la fel și unele intervenții chirurgicale.

„Asta nu înseamnă că trebuie să abandonăm lupta, dimpotrivă. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să spunem STOP cifrelor alarmante din statistici. 40% dintre tipurile de cancer pot fi prevenite și, datorită științei, multe forme de cancer, depistate în faze incipiente, se vindecă.  La nivel național, trebuie să înțelegem importanța Planurile Naționale de Control al Cancerului și să le actualizăm periodic. Avem nevoie de Registre pentru cancer, inclusiv pentru cancerul pediatric. Trebuie să profităm de toate fondurile pe care le avem la dispoziție și să facem investiții pentru a reduce inegalitățile existente pentru stabilirea diagnosticului și ca tratamentul să fie de înaltă calitate pentru toți bolnavii. Pacienții trebuie să aibă aceleași șanse indiferent de țara lor de origine sau de regiunea din care provin. Screening-ul și diagnosticul timpuriu fac adesea diferența dintre viață și moarte. Investițiile în cercetare pentru descoperirea de noi tratamente eficiente și cu efecte adverse minime sunt esențiale și vor salva multe vieți.  Câștigarea luptei împotriva cancerului, în special a cancerului pediatric, este prioritatea mea ca raportor pentru viitorul Program de sănătate al UE. Acest program a fost construit în așa fel încât să ne ofere toate pârghiile pentru a avea succes. La fel, Programul de Cercetare Horizon Europe, cu un buget uriaș pentru următorii șapte ani – 100 de miliarde de euro, are ca prima misiune lupta împotriva cancerului” , a declarat dr. Cristian Bușoi.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: