Politici de Sanatate

Planul European de Luptă împotriva Cancerului – finanțare fără precedent pentru bolnavii oncologici

03 februarie
19:03 2021
Planul European de Luptă împotriva Cancerului – finanțare fără precedent pentru bolnavii oncologici

În ajunul Zilei Mondiale a Cancerului (marcată anual pe data de 4 februarie), Comisia Europeană a prezentat Planul European de Luptă împotriva Cancerului – o prioritate majoră în domeniul sănătății a  președintelui  Comisiei, Ursula von der Leyen, și un pilon cheie al unei puternice Uniuni Europene a Sănătății.

„În 2020, în timp ce luptam cu toții împotriva pandemiei COVID-19, mulți dintre noi duceam o bătălie tăcută. Lupta împotriva cancerului. În 2020, am pierdut 1,3 milioane de europeni din cauza acestei boli. Și, din păcate, numărul cazurilor este în creștere. Acesta este motivul pentru care prezentăm astăzi Planul european de combatere a cancerului. Lupta celor care luptă împotriva cancerului este lupta noastră și în Europa”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Având ca punct de plecare noile tehnologii, cercetarea și inovația, Planul European stabilește o nouă abordare a UE în ceea ce privește prevenirea, tratamentul și îngrijirea cancerului.  Acesta va aborda întregul management al bolii oncologice, de la prevenire la calitatea vieții pacienților cu cancer și a supraviețuitorilor, concentrându-se pe acțiuni în care UE poate adăuga cea mai mare valoare.

„Onorând unul dintre angajamentele centrale ale Comisiei, prezentăm astăzi un Plan antropocentric pentru cancer care abordează toate unghiurile: prevenirea, diagnosticul, tratamentul și supraviețuirea. Acest plan este unic, deoarece se bazează pe o abordare „sănătate în toate politicile”, care pune în comun pârghiile  în cadrul unui obiectiv comun – înfrangerea cancerului. Este vorba despre sănătate, dar dincolo de politica de sănătate. Un efort al întregii societăți. Într-o Uniune Europeană puternică a Sănătății, cancerul devine o prioritate politică, operațională și științifică comună”, a afirmat și Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Planul European de Luptă împotriva Cancerului va fi susținut de acțiuni care se întind pe domenii politice, de la ocuparea forței de muncă, educație, politică socială și egalitate, prin marketing, agricultură, energie, mediu și climă, până la transporturi, politica de coeziune și impozitare.

„ O Uniune Europeană a Sănătății puternică este o Uniune în care cetățenii sunt protejați de cancerele evitabile, unde au acces la screening și diagnostic precoce și unde toată lumea este împuternicită să aibă acces la îngrijiri de înaltă calitate, la fiecare pas al drumului. Aceasta este ceea ce vrem să realizăm cu Planul nostru pentru cancer – creând un impact concret pentru îngrijirea cancerului în următorii ani”, a menționat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, care a prezentat și domeniile cheie de acțiune.

 

Patru domenii cheie de acțiune- finanțare de 4 miliarde euro

Planul European este structurat în jurul a patru domenii cheie de acțiune, cu 10 inițiative emblematice și multiple acțiuni de sprijin. Acesta va fi implementat utilizând întreaga gamă de instrumente de finanțare ale Comisiei, cu un total de 4 miliarde euro alocate pentru acțiuni de combatere a cancerului, inclusiv din programul EU4Health, Orizont Europa și programul Europa digitală.

  1. Prevenția prin acțiuni care abordează factori de risc cheie precum tutunul (cu scopul de a se asigura că mai puțin de 5% din populație consumă tutun până în 2040), consumul nociv de alcool, poluarea mediului și substanțe periculoase. În plus, o campanie „HealthyLifestyle4All” va promova dietele sănătoase și activitatea fizică. Pentru a preveni cancerele cauzate de infecții precum HPV, obiectivul Planului de Cancer este de a vaccina cel puțin 90% din populația țintă de fete din UE și de a crește semnificativ vaccinarea băieților până în 2030.
  2. Detectarea precoce a cancerului prin îmbunătățirea accesului, a calității și a diagnosticării și sprijinirea statelor membre asigurându-se că 90% din populația UE care se califică pentru screening-ul cancerului de sân, de col uterin și colorectal va beneficia de screening până în 2025. Pentru a sprijini realizarea acestui lucru, va fi prezentată o noua Schemă de screening pentru cancer, sprijinită de UE.
  3. Diagnosticul și tratamentul prin acțiuni care să asigure o mai bună îngrijire integrată și cuprinzătoare a cancerului și abordarea accesului inegal la îngrijiri de calitate și medicamente. Până în 2030, 90% dintre pacienții eligibili ar trebui să aibă acces la centrele naționale de cancer conectate printr-o nouă rețea a UE. În plus, o nouă inițiativă -„Diagnosticul și tratamentul cancerului pentru toți”- va fi lansată până la sfârșitul anului 2021 pentru a contribui la îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratamente inovatoare ale cancerului și o Inițiativă europeană pentru înțelegerea cancerului (UNCAN.eu) va ajuta la identificarea persoanelor cu nivel înalt de risc la cancerele frecvente (comune).
  4. Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer și a supraviețuitorilor, incluzând reabilitarea, recurența potențială a tumorii, boala metastatică și măsurile de sprijinire a integrării sociale și a reintegrării la locul de muncă. Va fi lansată o „Inițiativă pentru o viață mai bună pentru pacienții cu cancer”, concentrându-se pe îngrijirea ulterioară.

În plus, pentru a sprijini noile tehnologii, cercetarea și inovarea, va fi lansat un nou centru de cunoaștere a cancerului pentru a ajuta la coordonarea inițiativelor științifice și tehnice legate de cancer la nivelul UE. Va fi creată o Inițiativă europeană privind imagistica cancerului pentru a sprijini dezvoltarea de noi instrumente asistate de computer pentru a îmbunătăți medicina personalizată și soluțiile inovatoare.

O atenție deosebită va fi acordată copiilor, prin lansarea „Inițiativei de ajutorare a copiilor cu cancer” pentru a se asigura că cei mici au acces la detectare, diagnostic, tratament și îngrijiri rapide și optime. În cele din urmă, pentru a identifica tendințele, disparitățile și inegalitățile dintre statele membre și regiuni, în 2021 va fi creat un registru al inegalităților în materie de cancer.

#EUCanBeatCancer

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Zsuzsanna Jakab, și-a exprimat toată susținerea pentru Planul European de Cancer, menționând că lupta cu bolile netransmisibile este o prioritate pentru OMS. ”Povara globală a cancerului este în creștere: avem, anual, 10 milioane de cazuri noi și 10 milioane de decese. Printre acțiunile prioritare ale OMS se află reducerea cu o treime a mortalității din cauze oncologice, creșterea acoperirii cu servicii de îngrijiri medicale la nivel global, accelerarea investițiilor strategice (cu doar 4 dolari pe capita pe an pot fi salvate 7 milioane de vieți până în anul 2030)”, a afirmat reprezentantul OMS în cadrul dezbaterii #EUCanBeatCancer organizată de Grupul PPE din Parlamentul European.

”Multe state nu și-au updatat planurile de cancer în ultimii 5 ani. Cele mai multe dintre statele membre UE nu au un Plan Național de control al cancerului. Evident, se înregistrează disparități între diferitele state membre, iar pacienții au de suferit. Trebuie să ne asigurăm că fiecare stat membru își va updata sau va crea propriul Plan Național de cancer în conformitate cu recomandările celui european. Acum, mai mult ca oricînd, managementul cancerului poate fi îmbunătățit. Avem de partea noastră cercetători, medici, tehnologie performantă și finanțare fără precedent prin Programul Horizon Europe și Programul de Sănătate al UE”, a atras atenția dr. Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European.

Bogdan Guță, Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: