
Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor virale în România, pentru perioada 2019-2030, a fost deja publicat în Monitorul Oficial, fiind în vigoare din data de 2 mai 2019, a anunțat ministrul Sorina Pintea.
Planul a fost elaborat în concordanţă cu „Strategia globală a sistemului de sănătate privind hepatitele virale”, adoptat de Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 2016. Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor virale urmărește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător și sistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile și prioritățile naționale.
Scopul Planului-cadru național este acela de a minimiza amploarea hepatitelor virale ca problemă de sănătate publică, prin reducerea transmiterii virusurilor hepatitice, reducerea morbidității și mortalității prin hepatite virale și complicații ale acestora și prin asigurarea accesului echitabil la servicii cuprinzătoare de prevenire, testare, îngrijire și tratament.
Au fost stabilite patru direcții strategice pentru planificarea și implementarea intervențiilor de sănătate publică împotriva hepatitelor virale: informare și comunicare, intervenții cu impact, furnizarea echitabilă a serviciilor și crearea unui cadru de furnizare și bugetare a serviciilor. „România a facut paşi importanţi în lupta cu hepatita C, asigurând acces la terapii inovatoare cu o rată foarte mare de vindecare. Însă, lupta continuă. De aceea, am considerat extrem de importantă realizarea unei strategii naţionale care să cuprindă totalitatea măsurilor pe care trebuie să le avem în vedere, astfel încât să câştigăm această bătălie”, a declarat ministrul Sănătăţii. Potrivit acesteia, există o finanțare de 2,6 miliarde de lei pentru anul 2019 și de 12,5 miliarde de lei până în 2024 (94% de la bugetul de stat și 6% din fonduri europene).
Prin acest plan- cadru național, Minsterul Sănătății își asumă anumite ținte pentru anul 2020, printre care: acoperire de 95% la vaccinarea hepatitic B cu cele 4 doze prevăzute în Calendarul național de vaccinare (la naștere, la 2, 4 și 11 luni); 75% acoperire pentru testarea la gravide pentru hepatita B și C și 95% acoperire cu profilaxie post- expunere la copiii născuți din mame infectate, prin administrarea HIBG (imunoglobulina specific anti- VHB) noului- născut în primele 12 ore de la naștere, în asociere cu prima doză de vaccin hepatitic B; toate donările de sânge sp fie testate prin PCR pentru infecția cu VHB și VHC; seringi de unică folosință cu dispozitiv care împiedică reutilizarea pentru cel puțin 50% din utilizatorii de droguri injectabile și distribuirea a cel puțin 200 seringi/utilizator/an; diagnosticarea a cel puin 75% dintre pacienții aflați în stadii avansate ale bolilor hepatice provocate de infecțiile cu VHB și VHC (ciroză sau carcinom hepatocelular); vindecarea a cel puțin 95% dintre pacienții cu VHC cronică înrolați în tratament, etc.
Valentina Grigore