Politici de Sanatate

Plan strategic pentru dezvoltarea studiilor clinice în domeniul medicamentelor de uz uman în România

20 mai
11:01 2024
Plan strategic pentru dezvoltarea studiilor clinice în domeniul medicamentelor de uz uman în România

În 1747, pe 20 mai, medicul James Lind a început un studiu clinic pentru a cerceta efectele diferitelor remedii pentru scorbut în rândul marinarilor de pe mare. De aceea, Ziua Studiilor Clinice este celebrată în întreaga lume pe 20 mai, pentru a recunoaște efortul a numeroși oameni care fac posibilă cercetarea clinică și îmbunătățirea tratamentelor și dispozitivelor medicale, precum și pentru a crește gradul de informare în privința acestui avans științific.

Studiile clinice reprezintă o parte esențială a procesului îndelungat de dezvoltare a medicamentelor, fiind un mijloc de a genera dovezi privind eficiența medicamentelor în tratarea unor afecțiuni și de a sprijini luarea deciziilor de reglementare pentru medicamente noi sigure și eficiente. Studiile clinice contribuie la crearea unui sistem sanitar modern, orientat către inovație, și aduc beneficii semnificative pentru:

  • Pacienți – având acces la cele mai noi tratamente și servicii medicale specializate, ce pot determina o creștere a supraviețuirii sau a calității vieții.
  • Medici – efectuarea studiilor clinice oferă oportunități de dezvoltare profesională și transfer de cunoștințe.
  • Sistemul de sănătate – beneficiază prin retenția personalului medical și reducerea costurilor efectuării de investigații în timpul studiilor clinice.
  • Impact economic pozitiv – prin investițiile străine realizate în România și contribuțiile la bugetul de stat.

România are un potențial deosebit în desfășurarea studiilor clinice, fiind îndeplinite multe din condițiile necesare pentru atragerea cercetării clinice în țară. Deși înregistrează un număr mic de studii în derulare raportat la populație, România a făcut progrese în acest domeniu și are oportunitatea să dezvolte acest sector important. Aproximativ 2800 de studii clinice sunt aprobate anual în Uniunea Europeană (EMA), iar România a desfășurat 233 de studii în anul 2022 (OMS).

În acest context, prin Hubul de Inovație în Sănătate și sub coordonarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, este realizat primul „Plan strategic pentru dezvoltarea studiilor clinice în domeniul medicamentelor de uz uman în România”. Obiectivul proiectului vizează creșterea capacității de desfășurare a studiilor clinice pe termen mediu, poziționând România drept unul dintre actorii importanți la nivel regional în domeniu.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: