Politici de Sanatate

Peste 210 milioane euro pentru reabilitarea/modernizarea a 26 de spitale

17 ianuarie
13:20 2023
Peste 210 milioane euro pentru reabilitarea/modernizarea a 26 de spitale

Banca Europeană de Investiții (BEI) va finanța două proiecte de peste 210,6 milioane euro pentru susținerea sectorului spitalicesc public supraîncărcat.

Proiectele au în vedere reabilitări, extinderi, consolidări, modernizări și dotări pentru 26 de unități spitalicești din județele Bacău, Bihor, Brașov, Călărași, Constanța, Covasna, Dolj, Harghita, Giurgiu, Neamț, Olt, Prahova, Teleorman și Municipiul București.

Implementarea va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), prin Compania Națională de Investiții (CNI). Se estimează că realizarea investițiilor va fi finalizată în 2025.

Potrivit Expunerii de motive, la nivelul sistemului de sănătate din România au fost identificate o serie de neajunsuri. Infrastructura medicală veche reprezintă, în majoritatea cazurilor, un risc la adresa siguranței pacientului și a angajaților din sistemul public de sănătate, existând probleme structurale nesoluționate în planul infrastructurii medicale învechite din punct de vedere tehnic, dar și probleme cu privire la serviciile de asistență medicală preventivă, ambulatorie, comunitară și de îngrijire intermediară.

Persoanele care locuiesc în orașele mici și grupurile vulnerabile (inclusiv persoanele în vârstă) au acces limitat la serviciile de asistență medicală si prin urmare, rata nevoilor de asistență medicală nesatisfăcute rămâne ridicată. În plus, România este pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea în rândul copiilor, fiind de două ori mai mare decât media UE. Rapoartele menționează că doar 30% dintre copiii cu vârste între 5 -12 ani au efectuat analize medicale în ultimele 12 luni, doar 25% dintre tinerii de 12-18 ani au efectuat analize în ultimul an, iar în 11% din familiile cu copii mai mici de cinci ani, minorii nu au fost consultați nici măcar o dată în ultimul an de către medicul de familie în vederea evaluării stării generale de sănătate.

Accesul dificil sau lipsa accesului la servicii de sănătate corecte și complete, coroborat cu problemele financiare cu care se confruntă familiile aflate în stare de vulnerabilitate, reprezintă surse de inechitate socială ce periclitează sau, cel puțin, limitează potențialul de dezvoltare al populației, în general, și al copiilor în particular.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: