Politici de Sanatate

Pentru prima dată, OMS studiază legătura dintre arte și Sănătate

11 noiembrie
17:35 2019
Pentru prima dată, OMS studiază legătura dintre arte și Sănătate

Implicarea în domeniul artelor poate fi benefică atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică. Aceasta este concluzia-cheie a unui nou raport al Oficiului Regional OMS pentru Europa care analizează dovezile din peste 900 de publicații globale – cea mai cuprinzătoare revizuire a probelor referitoare la arte și sănătate până în prezent.

Raportul examinează activitățile artistice care încearcă să promoveze sănătatea și să prevină deteriorarea acesteia, precum și să gestioneze și să trateze sănătatea fizică și psihică și să sprijine îngrijirea paleativă.  Acesta a fost lansat astăzi, 11 noiembrie, în cadrul unui eveniment care a avut loc în Helsinki, Finlanda, și care a reunit experți și factori de decizie care au discutat despre rolul intervențiilor artistice în asistența medicală.

„Aducerea artei în viața oamenilor prin activități, inclusiv dansul, cântatul și mersul la muzee și concerte, oferă o dimensiune suplimentară a modului în care putem îmbunătăți sănătatea fizică și psihică”, spune dr. Piroska Östlin, director regional OMS pentru Europa.

Raportul subliniază faptul că unele intervenții artistice nu numai că produc rezultate bune, dar pot fi, de asemenea, mai eficiente din punct de vedere al costurilor decât tratamentele biomedicale standard. Ele pot combina mai mulți factori simultan care promovează sănătatea (cum ar fi activitatea fizică și sprijinul pentru sănătatea mintală) și au un risc scăzut de rezultate negative. Deoarece intervențiile artistice pot fi adaptate pentru a avea relevanță pentru oameni din medii culturale diferite, ele pot oferi, de asemenea, o modalitate pentru a implica grupuri minoritare sau greu accesibile. Raportul a analizat beneficiile pentru sănătate (fie prin participare activă sau pasivă) în cinci mari categorii de arte: arte spectaculare (muzică, dans, cântec, teatru, film); arte vizuale (artizanat, design, pictură, fotografie); literatură (scris, citit, participarea la festivaluri literare); cultura (vizitare de muzee, galerii, concerte, teatru) și arte online (animații, arte digitale etc.).

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: