Politici de Sanatate

Părinții nu mai sunt obligați să facă dovada vaccinării copiilor

11 septembrie
10:06 2018
Părinții nu mai sunt obligați să facă dovada  vaccinării copiilor

Când vine vorba de vaccinare, ceea ce contează este asigurarea unui nivel ridicat de imunitate și nu modul în care fiecare guvern al UE decide să acționeze – a fost concluzia unei dezbateri pe tema vaccinării desfășurată în Italia.  „Dacă vaccinarea ar trebui să fie obligatorie sau nu este prerogativa statului membru”, a subliniat Vytenis Andriukaitis, comisarul european pe Sănătate, adăugând că cel mai important lucru este „atingerea și menținerea unui nivel ridicat de imunitate”.
Problema vaccinării a fost discutată în contextul în care Senatul italian a votat, la începutul lunii august, suspendarea pentru un an a obligativității ca părinții să aducă o dovadă a vaccinării copiilor înainte de a-i înscrie în învățământul preșcolar.  Italia s-a confruntat cu una dintre cele mai grave epidemii de rujeolă din istorie, cu un număr de 4.978 de cazuri raportate în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018.

Având în vedere ezitarea crescută la vaccinare, alimentată de campaniile anti-vaccinare din întreaga Europă, guvernul italian anterior a decis să mărească numărul de vaccinuri obligatorii de la patru la zece pentru minori de până la 16 ani. În conformitate cu legea, copiii nevaccinați nu erau acceptați pentru intrarea în școală. Dar mai multe asociații ale părinților s-au opus legii, spunând că este o încălcare a dreptului la educație.

Un grup de experți al Comisiei Europene a publicat recent un raport care a arătat că vaccinările obligatorii au avut un impact pozitiv privind acoperirea în Italia. De asemenea, raportul sublinia că încrederea, în general, în vaccinare a crescut în Grecia, Italia, Slovenia și Marea Britanie, însă a înregistrat o scădere în Polonia.  În ceea ce privește încrederea în siguranța vaccinurilor, aceasta a crescut în Danemarca, Franța, Olanda, Spania și România, dar a scăzut în Suedia, Finlanda, Germania și Republica Cehă.
„Bolile infecțioase nu se opresc la frontiere. Doar o colaborare strânsă și o coordonare între țările din Europa pot asigura un răspuns eficient și în timp util. Vaccinarea este un act de solidaritate și avem nevoie de o abordare strategică și concertată pentru a aborda ezitarea vaccinului, pentru a îmbunătăți absorbția vaccinurilor în UE și în țările vecine”, a afirmat șeful UE pentru Sănătate.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: