După şase ani de frământări, disimulări şi neacceptări, în primăvara lui 2012 am simţit în sfârşit că mă liniştesc, că îmi accept viaţa aşa cum mi s-a dat spre a fi parcursă şi că, mai mult de atât, sunt capabilă să dau înapoi celorlalţi, care traversează situaţii similare cu a mea, o parte din ceea ce eu, la rândul meu, am primit… Astfel, pornind de la propria-mi condiţie, cea de mamă singură, am înfiinţat Asociaţia Familiilor Monoparentale din România (FAMO), o organizaţie non-profit care se adresează părinţilor singuri şi copiilor acestora. Asociaţia are trei membri fondatori: eu, mama mea, prof. Mihaela Cioba, şi cea mai bună prietenă a mamei mele, prof. Alina Popescu, mamă singură şi ea.
Beatrice Cioba,
producător TVR 1 – Emisiunea de sănătate “Vreau să fiu sănătos”; preşedinte executiv al Asociaţiei Familiilor Monoparentale din România (FAMO)
Reacţia lumii în momentul în care am făcut publică înfiinţarea FAMO a fost cu mult peste aşteptările mele. În prima zi de la înfiinţare am primit o donaţie de carte, a doua zi un sediu, lumea ne-a scris şi ne-a căutat pe Facebook şi pe site-ul asociaţiei, asta pe lângă numeroasele telefoane pe care eu le-am primit. A fost mult entuziasm din partea celor ca re ne căutau, ceea ce, desigur, mi-a dat mari speranţe. Începând din mai 2012, lunar am organizat acţiuni pentru părinţii singuri, pentru copii, iar pe lângă aceste acţiuni destinate membrilor FAMO am organizat şi acţiuni de caritate prin care am ajutat copiii bolnavi de la Institutul Fundeni, copiii defavorizaţi din satul Gogoşari, precum şi mulţi părinţi singuri care ne-au cerut ajutorul.
Odată cu începerea acţiunilor ni s-au alăturat şi alte organizaţii şi asociaţii care ne-au devenit partenere de nădejde: Conil Kindergarten&After School, prin doamna Adela Hanafi – manager, care ne-a găzduit gratuit în sediile dumneaei, Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei (ISTT), prin doamna Carmen Ragea – psihoterapeut şi vicepreşedinte ISTT, care a oferit membrilor FAMO un pachet gratuit constând în şase şedinţe de consiliere psihologică, clinici şi spitale private, centre de frumuseţe, agenţii de turism şi alte persoane care au oferit gratuităţi sau reduceri substanţiale la serviciile pe care le ofereau, acum pentru părinţii singuri.
FAMO este o organizaţie deschisă oricui vrea să ni se alăture cu un gând bun sau cu o faptă din suflet, este un grup de sprijin pentru toţi cei care traversează starea de a fi părinte singur, fără să promoveze monoparentalitatea. Ne străduim ca prin intermediul asociaţiei şi, implicit, al acestui site, www.asociatiafamo.com, să fim un sprijin real pentru cei ce-şi cresc copiii singuri, să oferim gratuit consiliere, informaţii şi susţinere. Dorim să promovăm bunăstarea, corectitudinea şi găsirea de resurse pentru părinţii singuri, astfel încât să găsim o mai mare înţelegere în rândul factorilor de decizie, dar şi în al acelora care au tendinţa să judece familiile monoparentale.
Ce veţi găsi la noi: dorinţa de a vă asculta şi de a încerca să vă ajutăm în rezolvarea problemelor, susţinere morală, ani de experienţă în munca cu publicul matur, dar şi cu cei mici, persoane calificate care să ofere spijin, dar şi răspunsurile aşteptate, discreţie şi respectarea intimităţii, discounturi semnificative la diferite servicii, pentru membrii asociaţiei, un loc în care sentimentele pot fi exprimate într-un mod deschis, un loc în care se poate socializa, în care se pot împărtăşi temeri sau bucurii cu alte persoane, aflate în aceeaşi situaţie.
Încercăm prin ceea ce facem să lucrăm şi la mentalităţile din România, la percepţia oamenilor faţă de cei care nu au acelaşi traseu în viaţa personală ca ei, şi asta nu pentru că au vrut ei să fie aşa, ci pentru că există acel dat implacabil şi acea soartă sub care toţi ne naştem şi care acţionează pe un plan sau altul. Ar trebui să devenim mai maleabili, mai deschişi către faptul că nu şablonizarea face lumea mai interesantă, ci diversitatea ei… că aşa cum fizic suntem diferiţi, şi vieţile noastre sunt diferite. Nu prin asta ar trebui să ne distingem unii de alţii… că o persoană are copilul cu sindrom Down, că alta are copil cu handicap locomotor sau că îşi creşte singură copilul, pentru că nu prin asta noi şi copiii noştri suntem mai răi sau mai buni decât alţii, ci prin asta suntem doar atât: altfel.
Misiunea FAMO este reprezentată de….
Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna noiembrie a revistei Politici de Sănătate!