Politici de Sanatate

Pandemia de COVID-19 – un răspuns de urgență la o provocare mondială

31 mai
10:46 2022
Pandemia de COVID-19 –  un răspuns de urgență  la o provocare mondială

Interviu cu Natalia Belicov, coordonatorul proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19. 

Acordul de finanţare dintre Republica Moldova  şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare „privind implementarea Proiectului Răspuns de Urgenţă la COVID-19” a fost semnat la 28 aprilie 2020. Acest proiect oferă sprijin imediat pentru un răspuns de urgenţă la COVID-19, prin fortificarea instituţiilor medico-sanitare publice și consolidarea măsurilor de protecție socială a populației în situație de dificultate. Despre activitățile realizate și cele care urmează a fi implementate pentru un răspuns de urgență la pandemie a relatat Natalia Belicov, coordonatorul proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19“.

Acum un an, COVID-19 a ajuns și în Republica Moldova, punând cea mai grea presiune în primul rând pe sistemul de sănătate, șubred și așa. De la începutul pandemiei, am văzut că Banca Mondială a oferit Republicii Moldova, prin intermediul proiectului pe care îl coordonați, suportul necesar pentru a gestiona criza de COVID-19. Despre ce este vorba mai exact?

Este vorba despre un suport în formă de credit oferit Guvernului Republicii Moldova din partea Asociației Internaționale pentru Dezvoltare, parte a Grupului Băncii Mondiale, în valoare de 77,7 mil. EURO și un Grant în valoare de 3,48 mil. Dolari SUA ca suport adițional pentru proiectul dat. Proiectul sus-menționat are drept scop abordarea deficitului critic de finanțare a Republicii Moldova pentru răspunsul la situații de urgență, susținerii implementării procesului de imunizare anti COVID-19 la nivel național, conștientizând în același timp nevoia de a concepe investiții care pot ajuta la sprijinirea consolidării sistemului de sănătate pe termen lung pentru o țară aflată într-un punct critic al tranziției. Proiectul contribuie la reducerea riscurilor aferente bolilor transmisibile și la sporirea eficienței prestatorilor de servicii medicale în Republica Moldova, prin fortificarea instituţiilor medico-sanitare publice și consolidarea măsurilor de protecție socială a populației, contribuind la diminuarea efectelor negative asupra situației socio-economice ca urmare a COVID-19.

Între începutul său și astăzi, cum a demarat și a evoluat proiectul „Răspuns de urgență la COVID-19“ în Republica Moldova?

Cunoaștem cu toții nivelul de dotare al instituțiilor medico-sanitare din țară care era la început de pandemie. E cert că nici o instituție nu era pregătită să facă față unei astfel de crize din punct de vedere al disponibilității unor echipamente de primă necesitate în tratamentul și lupta cu această pandemie. Prin urmare, datorită acestuia a fost consolidată rețeaua de Unități de terapie intensivă (UTI) și laboratoare, prin investiții în infrastructură și echipamente pentru UTI din cadrul spitalelor recomandate pentru cazurile grave, au fost activate noi laboratoare în regiuni și dotate cu toate echipamentele, reactivii și consumabilele necesare pentru a facilita detectarea cazurilor de infecție. Totodată, prin intermediul acestui împrumut a fost oferit suport și pentru atenuarea efectului de răsfrângere a măsurilor de izolare asupra populației sărace” pentru a sprijini schimbarea conceptului principalului program de combatere a sărăciei Ajutor Social și extinderea acestuia.

În mod concret, în ce constă ajutorul oferit de Banca Mondială în cadrul proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19“ Republicii Moldova în depășirea crizei provocată de pandemie?

Datorită acestui suport am reușit să asigurăm instituțiile cu echipamente critice prin achiziționarea, livrarea și instalarea paturilor pentru terapie intensivă, a ventilatoarelor pulmonare de respirație artificială, a concentratoarelor de oxigen, a monitoarelor de monitorizare a stării pacientului, seringilor cu perfuzie, electrocardiografelor, sistemelor ECMO etc. Totodată, 20 de instituții medico-sanitare au fost dotate cu stații pentru producerea oxigenului. Și, nu în ultimul rând, luând în considerare stările grave ale multor pacienți infectați cu virusul SARS COV-2 și pentru asigurarea transportării de urgență și în siguranță a acestora, serviciul AVIASAN a fost suplinit cu opt ambulanțe reanimobile de o performanță înaltă, dintre care șase unități pentru maturi și două neonatale. Totodată, ca rezultat al proiectului, au fost înregistrate progrese importante privind măsurile de atenuare pentru a ajuta persoanele sărace și vulnerabile. Astfel, 96.980 de gospodării au beneficiat de cel puțin o plată din programul de Ajutor Social, a fost suplimentat bugetul pentru majorarea alocațiilor pentru programul Ajutor Social cu 39%, ceea ce a crescut beneficiul și acoperirea cu 10%.

De-a lungul timpului, ați fost implicată în desfășurarea mai multor proiecte implementate de către Banca Mondială. Ce experiență personală și perspectivă aduceți provocării „Răspuns de urgență la COVID-19“?

Începând cu anul 2005, am început activitatea în cadrul Proiectelor finanțate de către Banca Mondială. În mare parte pe parcursul acestor ani am fost responsabilă de toate achizițiile în mai multe proiecte din diferite sectoare: vamal, educație, sănătate, mediu, cadastru etc. Prin urmare, activând în sectoare diferite, înveți de toate, începând cu achiziția unui computer și urmând achiziții de lucrări de construcție, echipamente medicale, achiziții de diferite servicii de consultanță pe diferite domenii. Deci, experiența și cunoștințele acumulate și, nu în ultimul rând, intensitatea cu care am activat în cadrul acestor proiecte, mi-au fost utile pentru a face față provocării de a coordona și în același timp de a efectua achizițiile critice pe perioadă de pandemie în cadrul proiectului „Răspuns de Urgență la COVID-19”.

În cadrul proiectului pe care îl coordonați a fost implementată o campanie de promovare a vaccinării în regiunile rurale. Ce acțiuni e nevoie să se întreprindă pentru a reduce fenomenul ezitării de a se vaccina?

Da, într-adevăr am implementat o campanie de vaccinare și anume ne-am axat pe zonele rurale, luând în calcul rata de vaccinare joasă în aceste zone, refuzul și frica populației de a se imuniza. În pofida faptului că vaccinurile moderne sunt extrem de eficiente și sigure, cele mai grave efecte secundare fiind excepțional de rare, din păcate, încă mai avem o rată destul de joasă de vaccinare. Ne-am propus să avem o comunicare mai îndeaproape cu locuitorii acestor regiuni pentru o informare corectă. Datele ne-au arătat succesul unor astfel de campanii, deci susțin continuitatea acestora și în celelalte localități care nu au fost acoperite în această campanie. O informare corectă, amplă și mai aproape de cetățean este pertinentă pentru sănătatea populației.

Ce urmează? Care sunt obiectivele și prioritățile proiectului „Răspuns de urgență la COVID -19“ pentru perioada imediat următoare?

Pentru perioada imediat următoare, proiectul are ca scop reabilitarea a 11 Unități de Terapie Intensivă, susținerea implementării procesului de imunizare anti COVID-19 la nivel național presupunând și valorificarea oportunității de a investi în infrastructură durabilă, ecologică și eficientă, inclusiv pentru transport, lucrări minore și spații de depozitare. Investiția în infrastructură și formare profesională va contribui la dezvoltarea capacităţilor țării de a oferi servicii medicale de terapie intensivă copiilor și adulților. Banca Mondială este în continuă colaborare cu Guvernul Republicii Moldova și oferă suport în funcție de necesitățile și provocările cu care se confruntă țara noastră. Un spirit comun de solidaritate și responsabilitate la nivel național va ajuta sistemul de sănătate să dezvolte un răspuns incluziv, să prevină și să gestioneze mai bine astfel de crize și să se asigure că lumea va folosi pe deplin aceste lecții învățate.

de Elena Roșca

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: