Politici de Sanatate

Pandemia de COVID-19 și încrederea oamenilor în sistemele de sănătate

29 martie
14:13 2022
Pandemia de COVID-19 și încrederea oamenilor în sistemele de sănătate

Încrederea este un factor determinant al sănătății, fiind esențială atât pentru deciziile individuale, cât și pentru cele publice în materie de sănătate. La împlinirea a doi ani de la declararea pandemiei de COVID-19, politizarea crescândă a sănătății publice subminează încrederea în sistemele de sănătate din întreaga lume. Acest lucru a dus la inegalități persistente în ceea ce privește accesul și rezultatele, alimentate de o infodemie generalizată.

Raportul Edelman Trust Barometer Special Report: Trust and Health, publicat recent, trage un puternic semnal de alarmă: erodarea încrederii a afectat și ar putea continua să afecteze rezultatele individuale și publice în materie de sănătate în era post-COVID-19. Iată câteva dintre rezultatele barometrului pentru 2022 privind încrederea în sănătate:

  • 60% dintre oameni, la nivel global, se tem de o altă pandemie chiar mai gravă decât COVID-19.
  • Mai mult de una din două persoane consideră că pandemia le-a scăzut încrederea în faptul că sistemul de sănătate este bine echipat pentru a face față crizelor majore de sănătate.
  • Majoritatea oamenilor la nivel global sunt îngrijorați de faptul că știința medicală este politizată.
  • Încrederea oamenilor în capacitatea lor de a găsi răspunsuri la întrebări legate de asistența medicală și de a lua decizii în cunoștință de cauză în materie de sănătate a scăzut puternic în ultimii cinci ani.
  • 50% dintre respondenți utilizează în mod regulat informații despre sănătate.
  • 77% dintre angajați se așteaptă ca angajatorul lor să joace un rol semnificativ în ceea ce privește starea de sănătate.
  • 65% au spus că ar putea avea mai mare grijă de ei înșiși.

Scăderea nivelului de încredere în ecosistemul de sănătate înseamnă că oamenii sunt mai puțin dispuși să asculte de experți sau să se implice în menținerea propriei sănătăți. Pentru a aborda această situație, companiile din domeniul sănătății trebuie să se ocupe de probleme care nu se rezumă la îngrijirea medicală, inclusiv schimbările climatice, sărăcia, prețurile alimentelor și nedreptatea rasială. Sondajul a fost realizat între 10 și 18 februarie 2022 în 10 țări, cu participarea a 10.000 de respondenți, câte 1.000 respondenți/țară.

 

Bogdan Guță

Sursa: https://www.edelman.com/trust/22/special-report-trust-in-health

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: