Politici de Sanatate

Pacienţii reclamă în continuare lipsa medicamentelor

18 aprilie
14:34 2016
Pacienţii reclamă în continuare lipsa medicamentelor

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a marcat începerea Săptămânii Pacienţilor (17- 22 aprilie) printr-un studiu care scoate la iveală lipsurile cu care se confruntă bolnavii.

Deşi asociaţiiile de pacienţi au tras un semnal de alarmă încă de acum 3 luni, bolnavii se confruntă, în continuare, cu lipsa medicamentelor care duce la întreruperea tratamentelor. Potrivit studiului efectuat de COPAC, mai mult de jumătate dintre respondenţi (54,3%) au fost internaţi în spital în ultimele 3 luni şi s-au confruntat frecvent cu probleme în comntinuarea tratamentului. Patologiile afectate cel mai mult de lipsa medicamentelor sunt diabetul- insulina a dispărut din piaţă şi nu mai există nici stocuri, hemofilia, sclerodermia sistemică, Parkinson, scleroza multiplă, HIV şi lupus.

„Lipsa medicamentelor, întreruperile de tratament, aglomeraţia din spital sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă pacienţii. Astăzi (n.r. luni, 18 aprilie) este ziua în care COPAC împlineşte 8 ani de la înfiinţare, 8 ani în care am încercat să apărăm drepturile pacienţilor din România şi să facem cunoscută mişcarea pacienţilor”, a  declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Problemele în aprovizionarea cu medicamente nu sunt singurele menţionate de pacienţi. Atitudinea cadrelor medicale, aglomeraţia din spitale, lipsa materialelor specifice unei secţii de chirurgie, medici şi paturi puţine, timp de aşteptare lung- acestea sunt doar câteva dintre neajunsurile cu care se confruntă bolnavii ajunşi la spital. Din păcate, prea puţini dintre ei iau măsuri sau reclamă aceste fapte.

Toate problemele menţionate în chestionarele completate de pacienţi vor fi dezbătute în cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, ce va avea loc pe 19 şi 20 aprilie la Bucureşti. Reprezentanţi ai autorităţilor, ai asociaţiilor de pacienţi, dar şi ai mediului privat vor încerca să găsească soluţii la câteva dintre problemele care macină sistemul medical românesc.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: