Politici de Sanatate

Pacienții, în comitetul director al programului EU4Health

13 octombrie
14:25 2020
Pacienții, în comitetul director al programului  EU4Health

În opinia Forumului European al Pacienților (EPF), noul program de sănătate EU4Health reprezintă o oportunitate de a construi sisteme de sănătate mai puternice, centrate pe pacient, care să poată oferi îngrijire tuturor, în toate circumstanțele și dincolo de criza COVID-19.  EPF a trimis o scrisoare reprezentanțelor permanente, precum și recomandări de vot pentru deputații din Parlamentul European în vederea întâlnirii  Comisiei ENVI privind raportul EU4Health.  Scrisoarea și recomandările vizează o serie de aspecte vitale identificate de organizațiile pacienților din Europa.

 Criza COVID-19 a subliniat, încă o dată, că pacienții ar trebui implicați în elaborarea politicilor de sănătate la nivel național și european și de ce cunoștințele și expertiza lor unică, în mod colectiv și individual, sunt vitale. Programul EU4Health reprezintă o oportunitate unică de a acționa în acest sens, îmbunătățind în același timp coordonarea europeană pentru a ne proteja sănătatea. EPF este îngrijorat, totuși, că direcția dezbaterilor Consiliului care au loc în prezent poate pune în pericol acest progres important.  ”În urma crizei actuale a COVID-19, imperativul către o colaborare europeană consolidată pentru a ne asigura că sistemele  de sănătate ies din ea mai puternice, mai pregătite și mai centrate pe oameni este un rezultat pozitiv, binevenit atât pentru cetățenii europeni, cât și pentru pacienți.  Aceasta este o mișcare în direcția corectă, deoarece sănătatea nu este doar o chestiune națională – este o prioritate urgentă a politicii europene și globale de sănătate”, susțin reprezentanții Forumului.

În scrisoarea trimisă, EPF salută recunoașterea de către europarlamentari, în calitate de decidenți politici, că opinia publică este acum mai atentă la necesitatea unei finanțări suficiente pentru sănătatea publică, precum și la necesitatea abordării  unui rol colectiv mai puternic pentru statele membre în ce privește problemele de sănătate publică.

Programul autonom EU4Health, propus de Comisia Europeană, reprezintă o recunoaștere importantă a acestei nevoi de a investi în sănătatea Europei.  EPF crede că ambiția și voința pentru acest program trebuie menținute și cere Consiliului European să acorde mai multe fonduri pentru programul EU4Health și să reconsidere astfel decizia de a reduce drastic fondurile pentru acest program.

Europa are nevoie de un program de sănătate robust, orientat spre viitor, care să abordeze nu numai amenințările transfrontaliere pentru sănătate, ci și provocările formidabile pe care le prezintă bolile cronice și inegalitățile persistente în materie de sănătate, care riscă să fie agravate de actuala criză economică.  EPF crede că pentru a-și atinge obiectivele și pentru a asigura o utilizare eficientă a bugetului atribuit, programul EU4Health ar trebui să prevadă un cadru de guvernanță solid, inclusiv și clar, pentru a putea să gestioneze și să monitorizeze în mod eficient implementarea programului și să asigure un impact pozitiv asupra acestuia.

Un astfel de cadru ar trebui să faciliteze proiectarea transparentă și bazată pe dovezi a planurilor de lucru anuale care să permită ca prioritățile programului să fie în conformitate cu nevoile și așteptările cetățenilor și ale pacienților.  Pentru a realiza acest lucru, este nevoie de un rol clar și semnificativ al societății civile în guvernarea programului. Implicarea societății civile și a organizațiilor de pacienți într-un consiliu director EU4Health va permite părților interesate care sunt direct implicate în implementare, dar și monitorizarea și evaluarea atât a programului în sine, cât și a legislației europene, pentru a furniza contribuția lor cu privire la acțiunile concrete necesare pentru a materializa obiectivele generale definite de cadrul legislativ al programului EU4Health.

Prin urmare, EPF cere statelor membre să susțină propunerea Parlamentului European de creare a unui comitet director EU4Health cu participarea societății civile. Un program care promovează o implicare puternică a societății civile va fi apreciat de cetățenii UE, a căror încrederea trebuie restabilită. Organizațiile pacienților sunt părți interesate vitale în viitoarele discuții politice și împreună cu cei 75 de membri naționali și europeni, fiind pregătite pe deplin să colaboreze cu Statele membre și instituțiile UE în ceea ce privește definirea unui drum nou și îmbunătățit.

 

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: