Politici de Sanatate

Pacienții, implicați în HTA și stabilirea prețurilor medicamentelor

13 noiembrie
11:31 2019
Pacienții, implicați în HTA și stabilirea prețurilor medicamentelor

România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește accesul pacienților la medicamente inovatoare și, deși s-au făcut pași importanți în actualizarea listei de medicamente compensate, țara noastră este departe de standardele europene de tratament.

Principalul motiv, potrivit industriei de profil, este un sistem de compensare inconstant și impredictibil. Timpul mediu până la accesul unui nou medicament pe piața din România în sistem de compensare, de la aprobarea Agenției Europene a Medicamentului, este de aproximativ 43 de luni, conform datelor ARPIM,  în timp ce alți europeni au acces imediat sau în câteva luni. Inovațiile terapeutice centrate pe pacient reprezintă aproximativ 40% dintre toate terapiile lansate între 2011 și 2018. Dacă se exclud extensiile de indicații, inovațiile terapeutice centrate pe persoană constituie 65-70% din totalul noilor terapii lansate într-un an.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) se alătură eforturilor Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA – European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) și face un apel pentru includerea experienței și preferințelor pacientului în evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA –  Health Technology Assessment), procesul care stă la baza deciziei de acces pentru noi medicamente, și în deciziile de stabilire a prețurilor și de rambursare.

Decizia a fost luată în urma publicării raportului IQVIA „Evaluarea inovațiilor terapeutice centrate pe pacient” (“Assessing Person-Centered Therapeutic Innovations”), raport  realizat prin analizarea medicamentelor noi lansate între 2011 și 2018, în 8 țări europene ( Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Olanda și Polonia), în arii terapeutice precum HIV, diabet, neurologie, oncologie, scleroză multiplă, boli respiratorii. Peste 900 de rapoarte HTA au fost analizate și 27 de entități din sănătate au fost intervievate (plătitori, reprezentanți ai pacienților, clinicieni și academicieni).

„Acest raport scoate în evidență modul în care toți cei implicați în deciziile privind sănătatea și accesul la medicamente ar trebui să se raporteze la inovațiile în domeniu. În același timp, raportul subliniază încă o dată decalajul dintre România și alte țări europene în această privință. România nu a fost inclusă în acest studiu, sistemul HTA local fiind unul care depinde de evaluarea și accesul medicamentelor în sistem de rambursare în alte țări europene”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

„Credem că este necesară includerea experienței pacientului și a preferințelor pacientului în evaluarea HTA, deciziile de stabilire a prețurilor și rambursare. Inovațiile terapeutice centrate pe persoană pot avea un impact semnificativ și tangibil asupra calității vieții pacienților, îmbunătățesc aderența și, prin urmare, îmbunătățesc rezultatele”, a explicat și Jean-Christophe Tellier, președintele EFPIA.

Raportul IQVIA, comandat de EFPIA, a evidențiat diferența semnificativă între modul în care plătitorii și utilizatorii finali (pacienții și medicii) percep valoarea inovațiilor terapeutice centrate pe pacient. Raportul a constatat că mulți dintre plătitori și autorități HTA trec cu vederea de multe ori valoarea adăugată a acestor inovații. De fapt, multe organisme HTA nu iau în considerare beneficiile experienței pacientului la propriu, fiind în favoarea unei abordări unice cu focus asupra rezultatelor clinice.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: