Politici de Sanatate

Pacienții cu boli reumatice vor avea acces la noile medicamente biologice, după 1 august

27 iulie
13:03 2015
Pacienții cu boli reumatice vor avea acces la noile medicamente biologice, după 1 august

După foarte multe luni de așteptare, pacienții români cu boli reumatice vor beneficia de noile medicamente biologice, aprobate pe lista medicamentelor compensate și gratuite încă din noiembrie 2014. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, protocoalele terapeutice privind utilizarea celor cinci produse inovatoare în patologia reumatică vor fi publicate în Monitorul Oficial până la 1 august 2015.

„În sfârșit am reușit să finalizăm aceste protocoale și nu sper, sunt sigur că până la 1 august vor fi trimise la Monitorul Oficial și pacienții vor avea o gamă largă de medicație pentru afecțiunile respective”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alin Țucmeanu, la o dezbatere pe această temă.

În ceea ce privește motivele care stat la baza întârzierii aprobării protocoalelor, secretarul de stat Alin Țucmeanu a explicat că acestea au fost mai mult legislative și nu au ținut neapărat de costurile acestor medicamente: “Protocoalele s-au întârziat datorită revoluției care a fost în sănătate și aici vorbim de ceea ce s-a întâmplat la Ministerul Sănătății cu actualizarea prețurilor la medicamente, cu schimbarea comisiilor de specialitate, cu impunerea unei anumite conduite pentru membrii acestor Comisii. Din aceste motive a durat foarte, foarte mult și a fost foarte, foarte greu să refacem aceste comisii, să găsim alți membri care nu fac parte din studii clinice și care nu sunt în conflicte de interese”.

Noile protocoale în patologia bolilor reumatice au fost realizate după recomandările Ligii Europene împotriva Reumatismului (EULAR) și țin cont nu numai de eficacitatea și nevoia de acces a bolnavilor la tratament, dar și de siguranța acestora.

“Atunci când am realizat aceste protocoale ne-am bazat în primul rând pe recomandările EULAR și sunt mulțumită că autoritățile au acceptat ca toate produsele să fie integrate, iar medicul specialist reumatolog să aibă o paletă largă de medicamente, din care poate să aleagă cel mai bun medicament pentru fiecare pacient în parte”, a explicat conf. dr. Denisa Predețeanu, președintele Comisiei de Reumatologie din cadrul Ministerului Sănătății.

Protocoalele conțin recomandări detaliate legate de monitorizarea tratamentului, dar fac referire și la un principiu farmacoeconomic foarte important – utilizarea dozelor minime necesare pentru a limita expunerea la riscurile acestor tratamente, susține directorul general al Centrului de Boli Reumatismale “Dr. Ion Stoia” din Bucureşti, conf. dr. Cătălin Codreanu: “Există un principiu care spune că trebuie să folosești medicamentele în dozele minime necesare, pentru a obține un efect. Dacă bolnavul este foarte bine controlat, în poliartrită vorbim de remisiune profundă,  există posibilitatea ca doctorul, controlat, să reducă dozele administrate sau să crească intervalul între administrări. Este un lucru care a fost validat, este publicat în numeroase studii, se aplică în centrele avansate de reumatologie și este o metodă foarte bună din două motive: scade riscurile, pentru că nu ai de ce să expui bolnavul unui risc care nu este necesar, iar pentru sistemul de sănătate aduce un beneficiu financiar, pentru că dacă folosești doar medicamentele necesare, costurile sunt mai mici. Practic, se evită risipa”.

Protocoalele aflate momentan în dezbatere publică prevăd modalitatea tehnică prin care se poate aplica reducerea dozelor, descrie modul în care trebuie urmărit bolnavul și arată că oricând ar fi necesar se poate reveni la o altă schemă de tratament, dacă evoluția bolnavului o necesită.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: