Aproximativ un milion de pacienți cu boli cronice sunt în pericol, atrage atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC). Bolnavii nu își mai găsesc medicamentele sau acestea le vin cu o întârziere chiar și de 3 luni.
Reprezentanții COPAC spun că această situație se înregistrează din cauza obligativității scăderii prețului medicamentelor de la 1 iulie 2015, ceea ce a determinat mulți producători și distribuitori să scoată de pe piață anumite produse. În plus, Ordinul prin care erau interzise la export unele molecule nu a mai fost prelungit după luna decembrie 2015, ceea ce a adus un prejudiciu imens pacienților, care acum nu mai găsesc medicamentele și sunt forțați să utilizeze alternative pe care organismul nu le tolerează.
″Întreruperea tratamentului sau forțarea pacienților să treacă pe o altă schemă terapeutică reprezintă un risc foarte mare. De ani buni ne confruntăm cu problema întreruperii tratamentului, însă, în prezent, aceasta se acutizează din cauza exportului paralel și a retragerii unor medicamente de pe piața românească. Pe hârtie avem cele mai ieftine medicamente din Europa, în realitate nu mai avem medicamente deloc ″, atrage atenția Radu Gănescu, președintele COPAC.
El a oferit și câteva exemple de medicamente esențiale bolnavilor cronici care nu se mai găsesc pe piață. În cazul pacienților cu Parkinson, medicamentul Medopar a fost retras, iar înlocuirea sa cu un alt medicament este foarte dificilă, întrucât mulți pacienți nu suportă schimbarea. De asemenea, pentru pacienții cu boli autoimune (poliartrită reumatoidă, artrită psoriazică, lupus eritematos, sistemic, vasculite sistemice, sclerodermie sistemică, dermatomiozită) nu se găsește un medicament extrem de important – Metrotrexat – principalul utilizat în reumatologie. Medicamentul are un preț de referință scăzut față de varianta injectabilă disponibilă pe piață. Astfel, tratamentul lunar cu tablete este de 25 de ori mai ieftin față de tratamentul lunar cu varianta injectabilă.
În această criză, autoritățile sunt singurele care pot lua măsuri. COPAC a solicitat Agenției Naționale a Medicamentului să comunice public câte medicamente vor fi retrase de producători în următoarele 6 luni, care sunt motivele retragerii acestora și cum gestionează situația. De asemenea, Coaliția a solicitat Ministerului Sănătății să prelungească Ordinul care interzice exportul de medicamente și să organizeze un grup de lucru, din care să facă parte și reprezentanții asociațiilor de pacienți, care să identifice urgent soluții.
COPAC va derula, în perioada următoare, campania ″Stop dispariției medicamentelor din România″, campanie care își propune să aducă în atenția autorităților și opiniei publice tot mai multe cazuri de pacienți care nu au acces la tratament.
Valentina Grigore