Politici de Sanatate

Ortopedia/traumatologia, între programe naționale și așteptările pacienților

07 mai
10:21 2024
Ortopedia/traumatologia, între programe naționale și așteptările pacienților

Ortopedia și traumatologia sunt specialități medicale cu un volum foarte mare de muncă, cauzat atât de patologiile specifice înaintării în vârstă, cât și politraumatismelor survenite în urma unor accidente. ”În cursul unei zile normale de activitate la camera de gardă, în serviciul de primiri urgențe, în UPU cred că vin undeva între 5 și 10 politraume cu grade diferite de complexitate și de risc vital”, spune conf. dr. Răzvan Ene, președinte Societatea Română de Ortopedie și Traumatologie, șef clinică Ortopedie și Traumatologie, director medical Spitalul Clinic de Urgență București.

Care sunt noutățile în ortopedie și traumatologie?

În ortopedie, în ultimii 4 ani am reanimat programul de transplant os și tendon. În prezent, programul funcționează din plin, atât părți moi – tendoane, cât și os, utilizat pentru intervențiile chirurgicale de revizie a protezelor primare, destul de multe în ultima perioadă, pentru care avem nevoie de grefă de os. De asemenea, pentru chirurgia tumorală, care presupune rezecții largi în urma cărora rezultă defecte osoase importante, avem nevoie de grefe de os. În plus, vorbim și despre chirurgia sportive – minim invazivă-, chirurgia artroscopică, pornind de la centura toracică, umăr, cot, genunchi până la gleznă. Unele dintre intervenții sunt de reconstrucție, altele de îmbunătățire a condițiilor locale, când vorbim de patologie degenerativă.

Câte transplanturi și câte intervenții de protezare se realizează?

Avem în jur de 100 de intervenții de artroplastie primară pe trimestru, deci între 400 și 500 pe an, în diferite forme. Alături de aceste intervenții primare, sunt și aproximativ 20 de revizii pe trimestru.

Nu în ultimul rând, avem și protezele tumorale, care evident că sunt într-un număr mai restrâns, având în vedere pe de o parte patologia și pe de altă parte valoarea implanturilor pe care le folosim, mult peste un implant primar.

Există o listă de așteptare?

Da, există această listă de așteptare dacă ne referim la implanturile supuse regimului programelor naționale, care au niște costuri ridicate. Nu am putea funcționa altfel, pentru că un pacient în România nu-și poate permite în regie proprie un astfel de implant. Și atunci ne supunem programului național, în special celui de endoprotezare, dar și instabilități articulare, și în felul acesta se creează liste de așteptare, fiind oarecum sub-normați ca număr de implanturi disponibile pentru pacienții noștri.

Durata medie de așteptare este între o lună și trei luni. Categoric nu este mult. Mai ales că, în momentul în care pornim la drum cu ideea unui chirurgii artroplastice, un astfel de pacient trebuie foarte bine investigat. Se face un screening preoperator extrem de riguros, care este reglementat și prin ordin de ministru până la un punct. În felul acesta, durata de așteptare medie nu este o așteptare pur și simplu, ci ne conferă și timpul necesar pentru ca pacientul să poată parcurge etapele de screening pre-operator.

Care sunt cele mai dese intervenții în specialitatea dvs.?

Suntem unul dintre cele mai importante spitale de urgență din țară. În primul rând vorbim despre pacienții politraumatizați. În cursul unei zile normale de activitate la camera de gardă, în serviciul de primiri urgențe, în UPU cred că vin undeva între 5 și 10 politraume cu grade diferite de complexitate și de risc vital.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: