Politici de Sanatate

Ordinul care stabilește prețurile medicamentelor, modificat de urgență

10 martie
18:37 2017
Ordinul care stabilește prețurile medicamentelor, modificat de urgență

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Florin Bodog, a anunțat că ordinul de nevoi speciale, care stabilește prețul la medicamente prin raportare la cel mai mic preț din 12 țări de referință, va fi modificat în procedură de urgență. Decizia a fost luată în contextul în care mai multe medicamente oncologice, inclusiv pentru copiii cu cancer şi leucemie, nu se găsesc în spitale.

”Avem 5 prețuri pentru 5 medicamente în avizare juridică, iar acestea pot fi semnate în cursul zilei de azi (n.r. vineri, 10 martie), și 9 prețuri la care nu putem să umblăm din cauza Ordinului de nevoi speciale, modificat în luna decembrie a anului trecut, care stipulează că stabilirea prețului se face prin raportare la cel mai mic preț din cele 12 țări de referință. Dacă găsim un medicament într-una din țările care nu plătește clawback, firma nu îl va aduce la prețul respectiv în România și eu nu voi putea să îi plătesc un preț mai mare. Din acest motiv am demarat urgent procedura de schimbare a acestui Ordin. Vom avea luni dimineața o întâlnire cu cei de la Agenția Națională a Medicamentului, pentru că ne dorim să avem un act normativ absolut valabil, care să nu mai șchioapete, iar în cursul după amiezei de luni nimeni nu pleacă din minister până nu dăm drumul acestui Ordin. Prin rectificarea acestui Ordin vom putea să aprobăm prețurile pentru medicamentele de care copiii au neapărată nevoie”, a declarat ministrul Florian Bodog.

În ceea ce privește reducerea cu 35% a prețului medicamentelor, ministrul Sănătății a anunțat vineri că această măsură va fi aplicată tot într-o singură tranșă.  ”În urma discuțiilor cu producătorii și distribuitorii de medicamente, s-a găsit o soluție care să fie convenabilă pentru toată lumea și care să nu blocheze aprovizionarea cu medicamente sau să ducă la dispariția medicamentelor de pe piață”, a mai spus ministrul Sănătății.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: