
Studiile clinice reprezintă standardul de referință pentru demonstrarea beneficiilor inovațiilor medicale, inclusiv a tratamentelor împotriva cancerului. Cu toate acestea, majoritatea se desfășoară în centre selectate, în conformitate cu protocoale stricte, care adesea nu reflectă complexitatea și eterogenitatea practicii și populațiilor din lumea reală.
Mulți pacienți din Uniunea Europeană (UE) nu pot beneficia de acces la studiile clinice privind cancerul din cauza barierelor geografice, clinice și normative. Extinderea investițiilor în formare și infrastructură, creșterea numărului de centre participante, dezvoltarea unor studii clinice mai pragmatice și mai durabile, care să reflecte mai bine practica din viața reală la nivel regional, și promovarea cercetării descentralizate sunt câteva dintre soluțiile cheie potrivit studiului Challenges and opportunities with equitable access to cancer clinical trials in the European Union.
Conform autorilor studiului, „abordarea inegalităților în ceea ce privește accesul la studiile clinice privind cancerul în UE reprezintă un pas esențial în direcția îmbunătățirii rezultatelor cancerului și a promovării inovării în domeniul asistenței medicale incluzive”. Disparitățile actuale – înrădăcinate în bariere geografice, economice și sociale – limitează domeniul de aplicare și aplicabilitatea cercetării în domeniul cancerului, afectând în mod disproporționat regiunile, populațiile și centrele de cercetare subreprezentate. Acest lucru subminează atât echitatea, cât și potențialul de a integra pe deplin rezultatele studiilor clinice în practica curentă.
Inițiativele promițătoare, precum Planul european de luptă împotriva cancerului și armonizarea cadrelor de reglementare, oferă o bază pentru schimbare. Inovațiile în proiectarea studiilor, cum ar fi PCT, și abordările colaborative, cum ar fi rețelele de cercetare comune, oferă soluții viabile pentru depășirea obstacolelor existente. Aceste strategii pot extinde participarea la studii la centrele mai mici și la populațiile subreprezentate, asigurând astfel că mai mulți pacienți beneficiază de progresele în tratamentul și îngrijirea cancerului.
În general, există mai multe motive, cu o amploare care nu a fost studiată pe deplin, care reduc accesul la studii clinice pentru mulți pacienți la nivel mondial. Astfel, „este important să se studieze mai bine impactul acestor factori asupra accesului la studiile clinice privind cancerul în Europa, ceea ce ar putea ghida mai multe decizii bazate pe dovezi menite să atenueze aceste diferențe”.
Pentru a atinge aceste obiective, „este necesar un efort concertat din partea factorilor de decizie politică, medicilor, cercetătorilor, furnizorilor de servicii medicale și sponsorilor. Investind în accesul echitabil la studii și încurajând inovarea în metodologiile de testare, ecosistemul european de cercetare în domeniul cancerului se poate apropia de asigurarea unei îngrijiri oncologice mai incluzive și mai eficiente pentru toți”, atrag atenția autorii studiului.