Politici de Sanatate

OncoGen- mentorat pentru viitorii cercetători

14 mai
12:35 2021
OncoGen- mentorat pentru viitorii cercetători

Tehnologia CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats – grupuri de repetări scurte palindromice în ordine intercalată) este o caracteristică esențială a codului genetic bacterian și a sistemului său imunitar, funcționând ca sistem de apărare pe care bacteriile îl folosesc pentru a se proteja împotriva atacurilor virusurilor. În esență, CRISPR este o serie de scurte secvențe de ADN repetitive cu „distanțiere” așezate între ele. Bacteriile utilizează aceste secvențe genetice pentru a-și „aminti” de fiecare virus specific care le atacă.

Prezentarea tehnologiei CRISPR-Cas, descoperire revoluționară în ingineria genetică, pentru care s-a acordat premiul Nobel în chimie în anul 2020,  a marcat debutul  proiectului „Erevna – Descoperă lumea cercetării biomedicale”. („erevna” – cercetare, în limba greacă).

Misiunea acestui proiect este de a oferi o șansă tinerilor să vadă ce înseamnă, ce este cercetarea. Acesta se derulează în cadrul mai amplu al proiectului OncoGen Young Researchers, proiect de mentorat care se adresează elevilor de liceu, studenților și tinerilor cercetători pasionați de biotehnologii și de cercetarea biomedicală.

„Asociația OncoGen Young Researcher cuprinde elevi de liceu în primul rând, 50-60 la un moment dat, din Timișoara, la care s-au atașat elevi de la licee de prestigiu din București care au venit anul trecut să facă practica de vară la noi. În momentul de față, acest grup de colegi, din care fac parte și câțiva studenți, sub coordonarea seniorilor din institut, a trecut la prezentarea online a proiectelor, ajutând în acest fel pe cei care nu au acces la un centru de cercetare dezvoltat să vadă ce se poate face în acest domeniu. Creativitatea oamenilor este cel mai mare câștig pe care îl putem transmite. Anume, dorința de a fi curioși, dorința de a lucra în cercetare și, chiar dacă nu lucrați în acest domeniu, dorința ca acolo unde activați să contribuiți prin creativitatea voastră la aducerea unei plus valori. Prin activitatea noastră de mentorat îi familiarizăm pe colegii, în special de la liceele din Timișoara, dar și pe cei din țară care s-au conectat, cu ceea ce înseamnă cercetare, oportunități, dezavantaje dar, în primul rând, dorim să stimulăm curiozitatea si creativitatea și să participe alături de noi la rezolvarea diverselor probleme” a declarat  prof. dr. Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen.

Proiectul „Erevna – Descoperă lumea cercetării biomedicale” se desfășoară cu sprijinul Fundației Alber și al Asociației „OncoGen” din Timișoara.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: