Politici de Sanatate

Omul sau genomul?

25 iulie
10:56 2014
Omul sau genomul?

Cel mai bun mod de a înțelege un pacient internat în spital nu este acela de a te holba la un ecran de computer, ci să vezi pacientul.

Dr. Abraham Verghese, medic, educator, autor

Abraham Verghese, medicul care se zbate să revitalizeze arta comunicării în medicină, într-o conferință TED din anul 2011, pe care a numit-o „A doctor’s touch” povestește, cu umor, „că dacă vii la unul din spitalele noastre cu un membru lipsă, nimeni nu te va crede până când nu-ţi face o scanare sau un consult orthopedic”.

Relatează o întâmplare cu o prietenă de-a sa căreia i se detectase un cancer de sân. Fusese operată în orașul în care locuia, în Texas. Ulterior, făcuse cercetări minuțioase spre a identifica un centru oncologic de renume unde să poată continua terapia și să fie supravegheată. A identificat clinica și a mers în acel loc.

După câteva luni, dr. Verghese, care locuia în același oraș cu femeia respectivă, o întâlnește întâmplător pe stradă și, cu mirare i se adesează:

– De ce-ai revenit aici să te tratezi?

Femeia îi răspunde imediat:

– Centrul oncologic era minunat. Ce dotări avea… un atrium uriaş, parcare cu valet, un pian care cânta mereu iar administratorul te însoțea continuu. Însă, nimeni nu mi-a atins sânii.

Și dr. Verghese comentează pentru sine: „probabil nici nu era nevoie să-i atingă sânii. O scanaseră din cap până în picioare. Înţeleseseră cancerul ei de sân la nivel molecular”.

Era extrem de important pentru această femeie, ca și pentru majoritatea pacienților, să fie examinată, să fie atinsă de către medic. Contactul fizic non-sexual este vital în dezvoltarea și existența noastră.

Pacienta a decis să revină în orașul în care locuia, la oncologul său, ce funcționa într-un cabinet privat și nu într-o clinică de top din America. Decizia s-a bazat pe următorul aspect: oncologul său o asculta, îi examina ambii sâni, axilele și regiunea cervicală, apoi zona inghinală. Un examen fizic complet. Toate acestea au fost decisive pentru această femeie, care-și dorea atenție și să simtă că vorbește cu un om.

Dr. Richard Constantinescu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: