Politici de Sanatate

OMS va recomanda tratamentul timpuriu în cazul HIV/SIDA

03 iulie
14:02 2013

Noile recomandări pentru tratamentul HIV ar putea ajuta milioane de oameni din țări în curs de dezvoltare să primească medicamente ce le pot salva viața.

Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) recomandă ca pacienții să înceapă medicamentele într-un stadiu mult mai timpuriu al bolii.

OMS spune că recomandările, care vor fi lansate la o conferință internațională despre SIDA din Kuala Lumpur, ar putea duce la reducerea numărului de decese datorate SIDA cu 3 milioane de suflete până în 2025.

O singură pastilă ce combină trei droguri va fi dată pacienților HIV pozitiv mult mai timpuriu, cât sistemul lor imunitar încă este puternic. Algeria, Argentina și Brazilia aplică deja această strategie.

Nu toata lumea care are nevoie de medicamente le primește, deși au fost făcute eforturi foarte mari în ultimii ani pentru a crește accesul la medicamente pentru tratarea infecției cu virusul HIV.

OMS susține că aceste recomandări reprezintă o schimbare majoră în politica din domeniu și că va duce la o creștere a numărului de oameni din țările în curs de dezvoltare eligibili pentru tratament de la 16 milioane la 26 de milioane sau un procent de 80% din totalul celor care au HIV. Recomandările vor adăuga încă 10% la cei 23 de miliarde de dolari necesari tratarii HIV/SIDA în țările în curs de dezvoltare. OMS crede că donatorii globali și țările afectate vor fi convinse că ideea este eficace din punct de vedere al costurilor.

Directorul OMS pe HIV/SIDA, Dr. Gottfried Hirnschall a spus că va fi dificilă exterminarea SIDA fără un vaccin, dar aceste noi recomandări vor merge departe în a reduce numărul de decese.

„Recomandăm un tratament timpuriu și medicamente mai simple și mai sigure care sunt deja disponibile.”

„Acest demers nu ține doar de menținerea în viața a pacienților – medicamentele anti-retrovirale blochează transmisia, astfel există potențialul de a avea un impact major în prevenirea epidemiilor din diferite țări.”

Cinci companii produc pastila combinată zilnică, ce poate costa aproape 127$ pentru un an de tratament individual în țările unde au fost negociate reduceri de preț. OMS menționează că aceasta este o tendință încurajatoare a țărilor care își folosesc propriile finanțe pentru a se lupta cu epidemia de HIV/SIDA, țări precum Zimbabwe, care a folosit o taxă pe telefoanele mobile pentru a asigura finanțarea.

Noile recomandări includ furnizarea de medicamente tuturor copiilor sub cinci ani ce au virusul, tuturor femeilor HIV pozitiv care sunt gravide sau alăptează și oamenilor al căror partener de viață nu este infectat. În toate aceste cazuri, tratamentul va începe indiferent cât de avansată este condiția și cât a afectat sistemul lor imunitar.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: