Politici de Sanatate

OMS: Trebuie întărite eforturile pentru implementarea asigurării universale de sănătate

13 iulie
12:14 2015
OMS: Trebuie întărite eforturile pentru implementarea asigurării universale de sănătate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face apel la mai multă implicare în direcția implementării asigurării universale de sănătate, precum și intensificarea investițiilor publice sanitare.

Până la sfârșitul acestui an, dacă tendințele actuale continuă, vor fi atinse obiectivele de dezvoltare ale mileniului de reducere a epidemiei de HIV, a malariei și a tuberculozei, precum și de creștere a accesului la apă potabilă. Vor fi făcute progrese substanțiale și în reducerea cazurilor de copii sub-nutriți și micșorarea deceselor infantile și materne. În ciuda acestui proces, continuă să fie diferențe mari în interiorul țărilor, fapt pentru care mai sunt încă multe de făcut. Au apărut inclusiv noi provocări în domeniul sănătății publice, cum ar fi criza Ebola din Africa de Vest și creșterea numărului de cazuri de boli netransmisibile. În acest context, țările au convenit un nou obiectiv de sănătate la nivel mondial, cu un accent puternic pe echitate, pentru a asigura o viață sănătoasă și pentru a promova bunăstarea tuturor cetățenilor.

„Cel mai bun mod de a asigura progresul semnificativ spre noul obiectiv global de sănătate este ca țările să se apropie mai mult de implementarea acoperirii universale de sănătate”, a declarat dr. Margaret Chan (foto), directorul general al OMS, adăugând că numeroase state vor avea nevoie de ajutor pentru a găsi fondurile necesare în această direcție.

Asigurarea universală de sănătate, pe care activitatea OMS s-a concentrat foarte mult în ultimii cinci ani, urmărește să reducă dezechilibrele din domeniul sănătății publice. Cum în țările care depind semnificativ de sistemul plăților din buzunarele pacienților, cheltuielile de sănătate sărăcesc, în fiecare an, 100 de milioane de oameni, experții OMS recomandă eliminarea plăților pentru servicii medicale din buzunarele pacienților. O soluție cheie în acest sens o reprezintă creșterea finanțării din fonduri publice.

“Pe măsură ce cheltuielile publice pentru sănătate cresc, dependența de plățile din buzunarele pacienților scade. Vorbim de o dublă provocare – de a mobiliza mai multe fonduri publice pentru sănătate și de a ne asigura că sistemele de sănătate folosesc mai eficient resursele”, susține dr. Margaret Chan.

Potrivit OMS, o posibilă sursă de suplimentare a veniturilor publice ar fi impozitarea produselor din tutun. Un raport recent arată că numai 33 de țări din întreaga lume au introdus taxe de viciu, care reprezintă mai mult de 75% din prețul de vânzare cu amănuntul al unui pachet de țigări.

Sursa: www.who.int

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: