Politici de Sanatate

OMS susține îmbunătățirea accesului la sânge sigur

28 februarie
15:58 2020
OMS susține îmbunătățirea accesului la sânge sigur

Noul plan de acțiune al Organizației Mondiale a Sănătății pentru accelerarea accesului universal la sânge și produse din sânge sigur reunește recomandările existente și propune noi moduri îmbunătățite de lucru. Este începutul unui efort de colaborare ce se întinde pe patru ani pentru îmbunătățirea calității transfuziei de sânge și a terapiilor pe bază de sânge în toate țările.

Sângele sigur salvează vieți în tot felul de circumstanțe, nu în ultimul rând în situații de urgență și epidemice. Transfuzia de sânge și produsele de sânge sunt esențiale la naștere atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, sunt necesare pentru supraviețuirea și calitatea vieții pacienților care suferă de afecțiuni cu pericol pentru viață, cum ar fi hemofilie, talasemie, deficiență imunitară și cancer, dar și pentru tratarea rănilor grave și efectuarea de proceduri medicale și chirurgicale.

Însă progresele în materie de siguranță și disponibilitate a sângelui și a produselor din sânge au fost lente în multe părți ale lumii, punând în pericol siguranța pacienților și, de asemenea,  punând presiune nejustificată asupra lucrătorilor din sănătate.

Progresele sunt limitate în mare parte la țările dezvoltate. Din cele aproximativ 118 milioane de donații de sânge colectate la nivel mondial, 42% sunt colectate în țări cu venituri mari, adică 16% din populația lumii. Una din patru țări cu venituri mici nu testează tot sângele donat, în timp ce 54% dintre țări nu au sisteme de supraveghere pentru securizarea lanțului de furnizare de sânge de la donator la pacient.

Printre provocări se numără: implementarea lentă a politicilor naționale de transfuzii de sânge și a sistemelor slabe de reglementare a transfuziilor; număr insuficient de donatori voluntari de sânge (care sunt considerați cei mai siguri donatori); gestionarea proastă a calității testelor de screening, gruparea sângelui și testarea compatibilității; utilizarea clinică necorespunzătoare a sângelui; finanțare națională insuficientă pentru siguranța sângelui.

Pentru a rezolva acestea, OMS a stabilit șase obiective cheie pentru toate țările și în special pentru cele cu sisteme naționale de transfuzie slabe:

  • sisteme naționale structurate corespunzător, bine coordonate și cu resurse sustenabile;
  • capacitatea de reglementare pentru a asigura calitatea și siguranța sângelui;
  • funcționarea și gestionarea eficientă a serviciilor de transfuzie de sânge;
  • implementarea eficientă a managementului sângelui pentru a optimiza practicile de transfuzie;
  • supraveghere eficientă, hemovigilență și farmacovigilență, susținute de sisteme complete și precise de colectare a datelor;
  • parteneriate, colaborare și schimb de informații pentru realizarea priorităților cheie și abordarea în comun a provocărilor și amenințărilor emergente la nivel global, regional și național.

Organizația așteaptă să colaboreze cu partenerii din întreaga lume pentru punerea în aplicare a planului, îmbunătățirea aprovizionării cu sânge, în special în țările cu venituri mici și medii, unde acest lucru este atât de urgent și pentru a salva vieți. Planul se va derula în perioada 2020-2024.

Bogdan Guță

 

 

sursa foto: www.owlcation.com

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: