Politici de Sanatate

OMS: Statele europene reușesc cu dificultate să acopere prețul medicamentelor inovatoare

30 martie
12:32 2015
OMS: Statele europene reușesc cu dificultate să acopere prețul medicamentelor inovatoare

Guvernele europene întâmpină tot mai multe greutăți în rambursarea medicamentelor inovatoare și foarte puține state au implementate mecanisme pentru a evalua cost-eficiența noilor terapii, se arată într-un raport recent, dat publicității de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În acest context, reprezentanții OMS critică politica lipsită de transparență a industriei farmaceutice privind stabilirea prețurilor medicamentelor.

Autorii raportului spun că mediul actual „îngreunează procesele de evaluare și de luare a deciziilor”. De obicei, atât aprovizionarea, cât și stabilirea prețurilor noilor medicamente sunt stabilite prin acorduri-cadru între guverne și companiile farmaceutice, iar acest proces de negociere este „adesea lipsit de transparență”. Astfel, țările trebuie „să-și consolideze politica de cooperare”, pentru a reduce lacunele din domeniul politicilor de stabilire a prețurilor la medicamente.

Rezultatele raportului evidențiază că producătorii de medicamente „tind să perceapă un preț mai mare pentru noile produse decât pentru cele existente”, pentru a-și recupera investițiile făcute în cercetare și dezvoltare. Din păcate, din ce în ce mai puține state europene își permit să acopere costurile noilor tratamente, în special țările cu venituri mici și medii, în care mecanismele de reglementare sunt mai puțin dezvoltate, iar sistemele de sănătate sunt mai slabe.

Problema prețurilor la medicamente este cu atât mai îngrijorătoare cu cât costurile mari ale noilor medicamente pentru tratamentul cancerului și hepatitei B sunt tot mai criticate. În plus, în ultimii ani, guvernele europene, în special cele din Marea Britanie și Germania, au adoptat noi reguli și legi pentru a reduce creșterea bugetelor pentru medicamente. Prin urmare, reprezentanții OMS susțin că procesul de stabilire a prețurilor medicamentelor reprezintă o problemă majoră pentru cetățeni și fac apel la reducerea prețurilor.

„Obiectivul nostru este de a ajuta țările să-și definească propriile priorități, astfel încât să obțină cele mai multe beneficii de pe urma investițiilor în noile medicamente. Cu toate acestea, scopul final este de a proteja interesele pacienților și de a ne asigura că acestora nu le sunt oferite medicamente noi, scumpe, care oferă puține beneficii asupra stării lor de sănătate”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional OMS pentru Europa.

Potrivit reprezentanților OMS, guvernele europene și-ar putea reduce costurile privind introducerea pe piață a noilor terapii prin adoptarea anumitor direcții, precum:

  • consolidarea colaborării și transparenței în elaborarea politicilor;
  • întărirea cooperării între guverne, autoritățile de reglementare și companiile farmaceutice;
  • acordarea unei atenții mai mari îngrijirii pacienților cu boli cronice, având în vedere că numărul noilor medicamente pentru aceste afecțiuni este în creștere.

Raportul OMS privind accesul la medicamente noi în Europa cuprinde informații din 27 de țări și prezintă modalitățile în care autoritățile sanitare din țările europene abordează problema costurilor ridicate pentru noile medicamente.

 

Sursa: www. pmlive.com

 

Mirabela Viașu

 

 

 

 

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: