Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a reactualizat lista medicamentelor esențiale, care, printre altele, include noi tratamente revoluționare pentru hepatita C, diferite tipuri de cancer (inclusiv cancer de san și leucemie) și pentru tratamentul tuberculozei multirezistente. Cu această ocazie, experții OMS speră să îmbunătățească accesul la medicamente inovatoare care prezintă beneficii clinice clare și care ar putea avea un impact enorm asupra sănătății publice la nivel global.
„Când apar medicamente noi și eficiente în tratamentul anumitor boli grave și larg răspândite, este vital să ne asigurăm că toată lumea care are nevoie de aceste terapii să aibă și acces la ele. Introducerea lor pe lista medicamentelor esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății este un prim pas în această direcție”, a declarat dr. Margaret Chan, directorul general al OMS.
5 medicamente noi pentru tratarea hepatitei C, incluse pe listă
Hepatita C afectează aproximativ 150 de milioane de oameni la nivel global, omorând aproximativ jumătate de milion de persoane în fiecare an, atunci când infecția cronică se dezvoltă în ciroză hepatică sau cancer hepatic. Până de curând, tratamentul acestei afecțiuni prezenta beneficii terapeutice minime și efecte secundare grave. Cinci noi medicamente antivirale orale, cu acțiune directă, au fost recent lansate pe piață, transformând hepatita C dintr-o boală dificil de tratat într-una vindecabilă. Noile produse au puține efecte secundare și sunt foarte bine tolerate de pacienți. Cu toate acestea, majoritatea pacienților cu hepatită C nu au acces la noile terapii, din cauza prețurilor ridicate. Toate aceste cinci produse, inclusiv sofosbuvir și daclatasvir, au fost adăugate pe lista OMS.
„Deși s-au făcut unele eforturi pentru a reduce prețul noilor medicamente pentru hepatita C pentru țările cu venituri mici, accesul pacienților la ele este încă limitat. Fără strategii unitare pentru a face aceste medicamente mai accesibile la nivel global, nu vom reuși să fructificăm beneficiile aduse în îmbunătățirea domeniului de sănătate publică”, a declarat dr. Marie-Paule Kieny, director general adjunct în cadrul OMS.
În ceea ce privește noile medicamente eficiente în tratamentul oncologic, experții OMS au inclus pe noua listă 16 astfel de molecule. În total au fost adăugate pe listă 30 de medicamente oncologice, dintr-un total de 52 de produse evaluate.
„Unele dintre aceste medicamente îmbunătățesc semnificativ ratele de supraviețuire în diferite tipuri de cancer cu incidență mare. Amintesc numai trastuzumab, recomandat în tratamentul cancerului de sân”, a explicat dr. Kees De Joncheere, director al departamentului de medicamente esențiale din cadrul OMS.
După aproximativ 45 de ani de cercetare medicală pentru dezvoltarea terapiilor eficiente în tratamentul tuberculozei, experții OMS au decis adăugarea pe lista medicamentelor esențiale cinci noi medicamente. Patru dintre acestea, inclusiv bedaquiline și delamanid, sunt recomandate în tratamentul tuberculozei multi-drog rezistente.
Din ce în ce mai multe guverne și instituții din întreaga lume folosesc lista medicamentelor esențiale realizată de OMS pentru a stabili propriile liste de medicamente prioritare, deoarece știu că fiecare medicament listat a fost atent verificat atât în ceea ce privește eficacitatea, siguranța și calitatea, cât și din punct de vedere al raportului const-eficiență.
Lista este actualizată la fiecare doi ani de un comitet de experți, format din specialiști recunoscuți din mediul academic și științific. Anul acesta, Comitetul a subliniat necesitatea urgentă de a lua măsuri pentru a promova accesul echitabil și utilizarea unor noi medicamente foarte eficiente, printre care se numără terapii mult prea costisitoare chiar și pentru țările cu venituri mari.
Sursa: www.who.int
Mirabela Viașu