Politici de Sanatate

OMS întărește măsurile de eradicare a bolilor tropicale neglijate

27 august
16:35 2015
OMS întărește măsurile de eradicare a bolilor tropicale neglijate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un plan global pentru a îmbunătăți integrarea serviciilor de furnizare a apei potabile, sanitație și igienă cu patru alte intervenții de sănătate publică, pentru a crește procesul de eliminare și eradicare a bolilor tropicale neglijate până în 2020.

„Milioane de persoane suferă din cauza bolilor tropicale devastatoare cauzate de lipsa apei potabile și a condițiilor adecvate de igienă, cum ar fi: helmintiaza transmisă prin sol, boala parazitară transmisă de viermele de Guineea, boala Trachoma, care duce la orbire și infecția parazitară schistosomiasis. Toate acestea afectează în principal copiii și ar putea fi prevenite prin adoptarea unor soluții simple. Vorbim de accesul la apă potabilă, îmbunătățirea igienei și a condițiilor de trai, măsuri care ar optimiza starea de sănătate și ar reduce sărăcia”, a declarat dr. Maria Neira, director al Departamentului pentru Sănătate Publică din cadrul OMS.

Intervențiile pentru creșterea accesului la apă potabilă și îmbunătățirea sanitației ajută în managementul a 16 dintre cele 17 boli tropicale neglijate, care afectează mai mult de un miliard din populațiile cele mai sărace și vulnerabile.

Pe lângă eforturile depuse pentru  îmbunătățirea accesului la apă, canalizare și igienă, experții OMS apelează la alte patru intervenții majore pentru a depăși povara globală a bolilor tropicale neglijate.  Acestea sunt: chimioterapie preventivă, management inovativ de gestionare a bolilor, măsuri de control al virușilor și paraziților și servicii de sănătate publică veterinară.

Povara bolilor tropicale neglijate este enormă, susțin experții OMS. Peste 660 de milioane de persoane, la nivel global, nu au avut acces la surse adecvate de apă în 2015, conform unui raport recent al OMS.  În plus, mai mult de jumătate de milion de persoane își pierd în fiecare an viața din cauza bolilor tropicale neglijate.

Sursa: www.who.int

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: