Politici de Sanatate

OMS îndeamnă guvernele să promoveze alimente sănătoase în instituțiile publice

13 ianuarie
11:08 2021
OMS îndeamnă guvernele să promoveze alimente sănătoase în instituțiile publice

Instituții publice, cum ar fi școlile, centrele de îngrijire a copiilor, căminele de bătrâni, spitalele și facilitățile corecționale, cantine ale instituțiilor publice, pot juca un rol cheie în asigurarea alimentației sănătoase a oamenilor și în prevenirea celor 8 milioane de decese anuale cauzate în prezent de dietele nesănătoase.

Un nou cadru de acțiune al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru dezvoltarea și implementarea politicilor de achiziții publice și servicii pentru o dietă sănătoasă are ca scop creșterea disponibilității alimentelor sănătoase prin stabilirea criteriilor nutriționale pentru alimentele servite și vândute în instituțiile publice. Cadrul de acțiune vizează, de asemenea, reducerea bolilor prevenibile și a deceselor cauzate de consumul ridicat de sodiu și sare, zaharuri și grăsimi, în special grăsimile trans, și consumul inadecvat de cereale integrale, leguminoase, legume și fructe.

„Locurile publice care deservesc întreaga comunitate, inclusiv cele mai vulnerabile populații, trebuie să fie locuri în care dietele sănătoase sunt promovate, nu descurajate”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Acum este momentul ca guvernele să dea dovadă de exemplu prin asigurarea faptului că mâncarea servită sau vândută în instituții publice contribuie la diete sănătoase și salvează vieți. Nu ar trebui cheltuite fonduri publice pentru alimente care să contribuie la diete nesănătoase. ”

O dietă sănătoasă de la naștere până în ultimele zile de viață este vitală pentru a preveni toate formele de malnutriție, precum și diabetul, cancerul și alte boli netransmisibile (NCD). Noul cadru de acțiune servește ca instrument pentru guverne de a dezvolta, implementa, monitoriza și evalua politicile de achiziții publice și servicii care se aliniază la principiile de bază ale dietelor sănătoase, așa cum sunt subliniate în recomandările existente ale OMS:

  • limitați consumul de sodiu și asigurați-vă că sarea este iodată;
  • limitați aportul de zaharuri libere;
  • schimbați consumul de grăsimi de la cele saturate la grăsimi nesaturate;
  • eliminați grăsimile trans produse industrial;
  • creșteți  consumul de cereale integrale, legume, fructe, nuci și leguminoase;
  • asigurați accesul sigur și gratuit la apa potabilă.

Politicile publice privind achizițiile și serviciile de alimente sănătoase stabilesc criterii nutriționale pentru alimentele servite și vândute în medii publice. Aceste politici sporesc disponibilitatea alimentelor care promovează diete sănătoase și / sau limitează ori interzic disponibilitatea alimentelor care contribuie la diete nesănătoase. Politicile pot acoperi întregul proces de cumpărare, furnizare, distribuție, pregătire, service și vânzare a alimentelor pentru a se asigura că fiecare etapă îndeplinește criterii sănătoase.

O serie de țări din întreaga lume au luat deja măsuri pentru a promova diete sănătoase în instituții publice. În Brazilia, Programul Național de Hrană în Școli stipulează ca 30% din buget să fie utilizat pentru achiziționarea de alimente de la fermele familiale și impune meniuri bazate pe alimente proaspete sau procesate minim, pe baza durabilității, sezonalității și diversificării agricole a regiunii. Pentru a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor, Republica Coreea a stabilit zone alimentare verzi ce reglementează alimentele disponibile pe o rază de 200 de metri de școli. În aceste zone, întreprinderile nu pot vinde alimente care depășesc un prag stabilit pentru calorii, zaharuri totale și grăsimi saturate pe porție.

În septembrie, Summitul ONU pentru sistemele alimentare 2021 va lansa noi acțiuni îndrăznețe pentru a transforma modul în care lumea produce și consumă alimente, oferind progrese în toate cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD). OMS este agenția de sprijin a ONU pentru acțiunea care urmărește să treacă la modele de consum durabile și să faciliteze o tranziție a dietelor către alimente mai hrănitoare, ce necesită mai puține resurse pentru a fi produse și transportate.

Guvernele lumii și-au asumat deja multiple angajamente pentru a pune capăt tuturor formelor de malnutriție, inclusiv obezitatea și bolile NCD legate de dietă, cum ar fi hipertensiunea, bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul. Acest cadru de acțiune ajută la atingerea țintelor care se încadrează în obiectivele de dezvoltare durabilă de a pune capăt malnutriției (ODD 2), promovând sănătatea și bunăstarea (ODD 3) și promovând practici de achiziții publice durabile (ODD 12) până în 2030.

 

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: