Politici de Sanatate

OMS: Factorii culturali pot influența sănătatea și bunăstarea

31 august
10:51 2015
OMS: Factorii culturali pot influența sănătatea și bunăstarea

Fie că vorbim de analiza atitudinilor care determină succesul sau eșecul programelor de imunizare, ca parte a Planului European de Acțiune pentru Vaccinare sau despre înțelegerea motivelor care stau la baza rezistenței comunității în ceea ce privește imunizarea și starea de sănătate precară, contextul cultural joacă un rol tot mai important. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății face apel la realizarea unei cercetări sistematice privind modul în care contextul cultural afectează percepțiile cu privire la sănătate, starea de sănătate și accesul la servicii medicale.

Pentru o abordare eficientă, relevantă din punctul de vedere al științelor sociale, trebuie să fie luate în considerare, inclusiv aspectele legate de antropologie medicală și istorie. Științele umaniste, inclusiv studiile culturale și literare, sunt de asemenea importante, mai ales în contextual în care o astfel de cercetare poate pune acceptul pe experiențele subiective ale persoanelor când vine vorba de sănătate.

Conștientizarea importanței factorilor culturali a reprezentat dintotdeauna o preocupare esențială pentru experții OMS, însă odată cu adoptarea strategiei Sănătate 2020, s-a pus tot mai mult accent pe bunăstarea populațiilor europene. În prezent, Biroul Regional OMS pentru Europa conduce un proiect cu privire la contextul cultural al sănătății, pentru a analiza în profunzime modul în care factorii culturali afectează sănătatea și bunăstarea.

Proiectul este condus de un grup de lucru, format din 21 de experți din numeroase discipline și medii profesionale, precum sănătate publică, epidemiologie, statistică, antropologie, istorie, filosofie, geografie și studii culturale. Sunt urmărite trei domenii cheie:

  • advocacy: clarificarea conceptelor din spatele contextului cultural din domeniul sănătății și punctarea importanței acestora;
  • cercetare: realizarea unor politici relevante cu privire la influența factorilor culturali în inițiativele specifice de sănătate publică, cum ar fi măsurarea bunăstării;
  • promovare: dezvoltarea unei abordări de promovare a bunăstării, centrată pe cultură.

Sursa: www.euro.who.int

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: