Virusul hepatitic este o amenințare la adresa sănătății publice care afectează zeci de milioane de persoane în regiunea europeană a OMS, mai mult de două treimi dintre aceștia trăind în Europa de Est și Asia Centrală. În fiecare zi se infectează mii de oameni din cauza expunerii la practici nesigure și a instrumentelor insuficiente pentru prevenire.
Dintre cele 5 virusuri principale de hepatită care provoacă infecții acute și / sau cronice, denumite tipuri A, B, C, D și E, hepatitele cronice B și C sunt responsabile de aproximativ 98% din totalul deceselor cauzate de hepatita virală în Regiunea Europeană. Aproximativ 170 000 de persoane mor din cauza hepatitelor B și C în fiecare an.
Prevalența hepatitelor B și C variază de la mai puțin de 0,5% în Europa de Vest, Europa de Nord și Europa Centrală până la 3-8% în Europa de Est și Asia Centrală.
România face trecerea către accesul universal la testare și tratament
România se confruntă cu o povară ridicată a hepatitelor virale cronice în populația generală. Controlul insuficient al infecțiilor în centrele de sănătate a fost cauza infecțiilor crescute. Un studiu național efectuat la adulți a estimat o prevalență aproximativ dublă față de media regională pentru hepatita C (la 3,2%), sau triplu față de media hepatitei B (la 4,4%). Ratele scăzute de testare și conștientizarea insuficientă cu privire la hepatitele cronice virale au contribuit la accesul limitat la tratament și îngrijire.
Pentru a aborda această situație, Ministerul Sănătății s-a angajat să stabilească programe durabile care să asigure o acoperire universală pentru testarea, diagnosticarea și accesul la un tratament eficient din punct de vedere al costurilor pentru toți cei afectați de hepatita B și C.
Pentru a crește ratele de testare, România a început în mai 2018 să furnizeze teste gratuite de hepatită virală la recomandarea medicului generalist. În plus, va începe punerea în aplicare a programelor de testare pe scară largă în 4 regiuni pentru a pilota înființarea unei infrastructuri naționale și a unei strategii naționale de testare. Durabilitatea acestor programe, începută cu fonduri inițiale din partea Uniunii Europene, va fi asigurată prin trecerea la finanțarea internă.
Din anul 2017, peste 12 000 de pacienți cu hepatită C aparținând unor grupuri selectate au fost tratați cu DAA (direct-acting antivirals), dublând numărul celor tratați în 2015. România intenționează să depună eforturi majore pentru a extinde acoperirea tratamentului la toți cei afectați, estimându-se la peste 500 000, folosind fonduri interne.
Testele naționale la scară largă și tratamentul fac parte dintr-un plan de acțiune cuprinzător pentru eliminarea hepatitei virale. Planul este elaborat de Ministerul Sănătății al României cu sprijinul tehnic al OMS și al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și prin consultări ample cu părțile interesate.
Roxana Maticiuc