Cele două liste se concentrează asupra cancerului și altor provocări la adresa sănătății la nivel mondial, punând accentul pe soluții eficiente, prioritizare inteligentă și acces optim pentru pacienți. Lista actualizată a medicamentelor esențiale adaugă 28 de medicamente pentru adulți și 23 pentru copii și specifică noi utilizări pentru cele 26 de produse deja incluse, cuprinzând, în total, 460 de produse considerate esențiale pentru a răspunde celor mai importante nevoi de sănătate publică. Lista actualizată a testelor de diagnostic esențiale conține 46 de teste generale care pot fi utilizate pentru îngrijirea de rutină a pacienților, precum și pentru detectarea și diagnosticarea unei game largi de afecțiuni, și 69 de teste specifice destinate detectării, diagnosticării și monitorizării anumitor afecțiuni.
Lista de medicamente esențiale – 2019
În timp ce în ultimii ani au fost disponibile pe piață mai multe tratamente noi pentru cancer, doar câteva oferă beneficii terapeutice suficiente pentru a fi considerate esențiale. Cele cinci terapii contra cancerului care au fost adăugate la noua listă a medicamentelor sunt considerate cele mai bune în ceea ce privește ratele de supraviețuire pentru a trata cancerele de melanom, plămâni, sânge și prostată. De exemplu, două imunoterapii recent dezvoltate (nivolumab și pembrolizumab) au generat rate de supraviețuire de până la 50% pentru melanomul avansat, un cancer care, până de curând, a fost incurabil. Comitetul pentru medicamente esențiale a consolidat recomandările privind utilizarea antibioticelor prin actualizarea categoriilor AWARE, care indică ce antibiotice să se utilizeze în cele mai frecvente și mai grave infecții, pentru a obține rezultate mai bune ale tratamentului și pentru a reduce riscul de rezistență antimicrobiană. Comitetul a recomandat adăugarea a trei noi antibiotice pentru tratamentul infecțiilor cu rezistență multiplă ca fiind esențiale.
Alte noutăți ale listei de medicamente includ:
- Noi anticoagulante orale pentru a preveni accidentul vascular – cerebral ca alternativă la warfarina indicată în fibrilația atrială și tratamentul trombozei venoase profunde. Acestea sunt deosebit de avantajoase pentru țările cu venituri mici, deoarece, spre deosebire de warfarină, nu necesită monitorizare periodică;
- Medicamente biologice și biosimilare pentru afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă și bolile inflamatorii intestinale;
- Carbetocin pentru prevenirea hemoragiei postpartum. Această nouă formulă are efecte similare cu oxitocina, terapia standard actuală, dar oferă avantaje pentru țările tropicale, deoarece nu necesită refrigerare;
Nu toate medicamentele prezentate Comitetului EML sunt incluse în listă. De exemplu, medicamentele pentru scleroza multiplă, pentru care Comitetul a subliniat că unele opțiuni terapeutice relevante comercializate în prezent în multe țări nu au fost incluse în observații. Comitetul EML nu a recomandat, de asemenea, includerea metilfenidatului, medicament pentru tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD), deoarece Comisia a constatat incertitudini în estimarea beneficiilor.
Lista de teste de diagnostic esențiale (in vitro) – 2019
Prima listă de teste de diagnostic a fost publicată în 2018, concentrându-se asupra unui număr limitat de boli prioritare – HIV, malarie, tuberculoză și hepatită. Lista din acest an a fost extinsă pentru a include și mai multe boli non-transmisibile și transmisibile. De asemenea, lista cuprinde două secțiuni: prima pentru necesități ale comunităților și a doua pentru laboratoare clinice – facilități generale și specializate. Având în vedere cât de important este să se asigure un diagnostic precoce al cancerului (70% din decesele provocate de cancer se produc în țările cu venituri mici și medii, în mare parte pentru că majoritatea pacienților sunt diagnosticați prea târziu), OMS a adăugat 12 teste pe lista de diagnosticare pentru o gamă de tumori solide – cancerele colorectale, hepatice, de col uterin, de prostată, de sân, precum și leucemie și limfoame. Pentru a sprijini diagnosticarea adecvată a cancerului, a fost adăugată o nouă secțiune care include testarea anatomică a patologiei; acest serviciu trebuie să fie disponibil în laboratoare specializate. Lista se concentrează asupra bolilor infecțioase, predominante în țările cu venituri mici și mijlocii, cum ar fi holera, dar și asupra unor bolile neglijate, cum ar fi leishmanioza, schistosomiaza, dengue și zika. În plus, a fost adăugată o nouă secțiune pentru testarea gripei în spații de îngrijire a sănătății din comunități în care nu există laboratoare disponibile. O altă actualizare notabilă este o nouă secțiune consacrată testelor destinate pentru screening-ul donațiilor de sânge. Aceasta face parte dintr-o strategie a OMS pentru a face transfuzii sanguine mai sigure.
Ambele liste ale OMS sunt modele pentru ca țările să-și dezvolte propriile liste naționale. Listele naționale bazate pe povara locală a bolilor și pe infrastructura de furnizare a asistenței medicale existente oferă un cadru excelent din care țările pot să planifice și să pună în aplicare serviciile de laborator și medicamentele de care au nevoie. Accesul la aceste produse de sănătate necesită bune practici de achiziții publice, lanțuri de aprovizionare eficiente, protocoale de management al calității și forțe de muncă calificate în domeniul sănătății. Furnizarea de servicii de testare eficiente depinde și de specificațiile tehnice solide, de disponibilitatea rețelelor de laborator proiectate cu atenție, de infrastructura de sprijin și de educația adecvată a utilizatorilor (pacient sau lucrător în domeniul sănătății) pentru a asigura siguranța.
Bogdan Guță