Politici de Sanatate

OMS: 250.000 de decese provocate de schimbările climatice

19 noiembrie
10:33 2015
OMS: 250.000 de decese provocate de schimbările climatice

Organizația Mondială a Sănătății face apel la autoritățile naționale să protejeze sănătatea populației de efectele schimbărilor climatice, având în vedere că acestea deja sunt răspunzătoare de zeci de mii de decese în fiecare an.  În 2012, experții OMS estimau că 7 milioane de oameni au murit din cauza bolilor legate de poluarea aerului, considerat cel mai mare factor de risc din mediu. Noile statistici arată că numărul deceselor cauzate de schimbările climatice a ajuns la 250.000. Alte 250.000 de decese vor avea loc din cauza malariei, diareei, stresului termic și al subnutriției, între 2030 și 2050. Potrivit experților OMS, copiii, femeile și persoanele sărace din țările cu venituri mici vor fi cele mai vulnerabile și mai afectate categorii de persoane, fapt care va crește diferențele din sănătate.

Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP-21) de la Paris din acest an (30 noiembrie – 11 decembrie) oferă întregii lumi o oportunitate importantă nu numai pentru a ajunge la un acord internațional puternic, dar și pentru a proteja starea de sănătate a generațiilor actuale și viitoare. OMS consideră că Tratatul de la Paris pentru a fi un tratat important de sănătate publică, având potențialul de a salva vieți în întreaga lume.

Modalitățile de combatere a schimbărilor climatice deja bine-cunoscute și documentate pot aduce beneficii importante în sănătate. Investițiile în dezvoltarea emisiilor reduse de carbon, în energia din surse regenerabile curate și consolidarea rezistenței la schimbările climatice sunt, de asemenea, și investiții în sănătate, conform noii serii de profiluri de țară privind schimbările climatice, realizată de OMS.

Punerea în aplicare a intervențiilor care reduc emisiile de poluanți, cum ar fi metanul și negrul de fum, ar putea salva aproximativ 2,4 milioane de vieți în fiecare an. De asemenea, aceste măsuri pot reduce încălzirea globală cu aproximativ 0,5 grade Celsius până în 2050. Impunerea unei taxe pe combustibilii poluanți pentru a compensa impactul lor negativ asupra sănătății reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de poluarea aerului, scade cu 20% emisiile de dioxid de carbon și aduce economii de aproximativ  3 trilioane de dolari pe an – mai mult de jumătate din valoarea totală a cheltuielilor de sănătate la nivel mondial.

Totodată, consolidarea măsurilor de a combate riscurile climatice, inclusiv implementarea sistemelor de avertizare timpurie pentru valurile de căldură severe, măsurile de protecția apei, salubritate și igienă împotriva inundațiilor și a secetei, ar stimula progresul recent împotriva bolilor sensibile la climă. Cu toate acestea, dezbaterile cu privire la schimbările climatice nu acordă suficientă atenție consecințelor severe pentru sănătate, iar acest lucru trebuie să se schimbe, conchid experții OMS.

Sursa: www.who.int

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: