Politici de Sanatate

OAMGMAMR : Planul de Îngrijire facilitează asistența medicală bazată pe dovezi

14 septembrie
14:52 2018
OAMGMAMR : Planul de Îngrijire facilitează asistența medicală bazată pe dovezi

Pacienții din România vor putea beneficia de servicii medicale mai bune și mai sigure, odată cu implementarea planului de îngrijire propus de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Această măsură va permite și codificarea şi prelucrarea statistică a datelor gestionate, în vederea măsurării indicatorilor de calitate a îngrijirilor, precum şi elaborarea de studii de cercetare de către asistenţii medicali. “Din experienţa practicilor internaţionale, utilizarea unui Plan de îngrijire este benefică deoarece facilitează îngrijirea bazată pe dovezi, înregistrează şi cuantifică nivelul de îngrijire acordat, asigură continuitatea standardizată şi planificată a îngrijirilor în vederea obținerii unui nivel crescut de calitate a îngrijirilor într-un mediu de siguranţă pentru pacienţi”, a declarat preşedintele filialei Bucureşti a ordinului, asist. med. gen. lic. Doina Carmen Mazilu, în deschiderea conferinţei naţionale a OAMGMAMR, ce a  avut loc în perioada 13- 14 septembrie la București.

Peste 900 de asistenți medicali generaliști, moașe și asistenți medicali din întreaga țară au asistat la prezentări pe diverse teme ale specialiștilor din țară și din străinătate: implementarea și stabilirea strategiilor de dezvoltare a profesiei, promovarean instrumentelor de leadership clinic, conștientizarea riscului clinic, îmbunătățirea competențelor profesionale, precum și dezvoltarea cercetării în asistența medicală.

”Componența internațională a conferinței dovedește o înțelegere a importanței schimbului de bune practici și a diseminării rezultatelor progresului în domeniul tehnologiilor inovative în îngrijiri de sănătate. Ediția din acest an a Conferinței este una specială, pentru că este într-un an special. Anul 2018 reprezintă, pe lângă un bun prilej de evocare a trecutului și de recunoaștere a celor care au contribuit la dezvoltarea medicinii românești, și un an al proiecțiilor de viitor. Iar viitorul în medicină reprezintă, fără îndoială, cercetarea și inovarea. În egală măsură, viitorul este reprezentat de tineri, de absolvenții de liceu, pe care îi încurajez să-și aleagă profesia de asistent medical, iar pe tinerii asistenți medicali îi încurajez să-și perfecționeze continuu cunoștințele și să devină profesioniști desăvârșiți”, a afirmat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

”Îngrijirea de sănătate este o activitate de echipă, nu poate să o facă numai medicul. Fără asistenții medicali, pacientul nu are cum să primească ceea ce are nevoie”, a  declarat și conf. univ.dr. Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Echivalarea studiilor

Una dintre problemele ridicate în cadrul conferinței a fost legată de formele multiple de pregătire ale asistenților medicali din România: liceu sanitar, școală tehnică sanitară, școală profesională, școală postliceală, facultate etc., diferența între acești tineri fiind doar de titulatură și de salariu. ”Atât organismul profesional, cât și sindicatele, au luptat în ultimii ani să modifice Legea Educației astfel încât să se permită o <echivalare> sau o completare a studiilor. Cu toate că legea s-a schimbat și în prezent  se pot transfera credite din învățământul imferior către cel superior, nicio universitate nu a facut echivalarea la care asistenții sperau. În 2017, SANITAS București a strâns în jur de 20.000 de semnături și a depus o petiție în Parlamentul European pentru uniformizarea studiilor. Pe data de 9 octombrie voi discuta această petiție în Parlamentul European”, a declarat Viorel Hușanu, președinte SANITAS București.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), Vasile Cepoi, a atras atenția că pregătirea profesională a asistenţilor medicali din România s-a degradat, în condițiile în care atribuţiile şi competenţele lor nu sunt bine stabilite, există două sisteme de învăţământ pentru aceeaşi profesie, iar sarcinile se alocă pe criterii administrative.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: