Politici de Sanatate

O treime dintre copiii europeni trăiesc în case umede, reci, întunecate sau zgomotoase!

28 octombrie
14:25 2019
O treime dintre copiii europeni trăiesc în case umede, reci, întunecate sau zgomotoase!

Situația cea mai gravă este în Portugalia unde unul din doi copii este expus unor condiții improprii de locuit. Sunt câteva din rezultatele unui raport dat publicității recent (https://velcdn.azureedge.net/~/media/com/healthy%20homes%20barometer/hhb-2019/hhb_main-report_2019.pdf). Starea clădirilor noastre și, în special, impactul acestora asupra sănătății umane este din ce în ce mai mult în centrul atenției, pe măsură ce noile norme ale UE privind renovările locuințelor  intră în vigoare. Media UE este un copil din  trei, Portugalia având cea mai mare rată, de unu la doi.  Finlanda a înregistrat cel mai bun rezultat, cu unul din cinci copii expuși la risc.  România este puțin deasupra mediei din UE.

Prin utilizarea datelor oficiale furnizate de Eurostat și EU statistics on Income and Living Conditions (SILC), institutul de cercetare RAND a ajuns la concluzia că 26 de milioane de copii europeni trăiesc în condiții care „prezintă un risc mai mare de a întâmpina probleme de sănătate”, cum ar fi astmul, bronșita și pneumonia.  În toată Europa, prevalența copiilor afectați de astm a devenit o problemă din ce în ce mai mare în ultimele decenii. Chiar dacă frecvența variază de-a lungul continentului, în unele țări, mai mult de 20% dintre copii suferă de această boală.

Traiul într-o locuință cu deficiențe pune copiii în pericol. Mai mult de 37.000 de ani sănătoți (viață fără boală) se pierd din cauza afecțiunilor legate de case nesănătoase. Pierderea de ani de viață sănătoasă este măsurată cu ajutorul unui indicator al OMS care însumează pierderea de vieți prin decese premature și anii trăiți cu incapacitate date de prezența bolii, numit DALY (Disability Adjusted Life Years),  adică „anii de viață ajustați cu incapacitatea” sau „anii de viață ajustați în funcție de incapacitate”.  Astăzi, aproximativ 10-15%  din cazurile noi de astm din copilărie în Europa pot fi atribuite expunerii la igrasie și mucegai din interiorul locuinței.  Această expunere poate fi legată de mai mult de 37.000 de ani de viață sănătoasă pierduți pentru copiii europeni.  În România se înregistrează 3.568 de ani de viață sănătoasă pierduți, Franța deține recordul în UE cu 4.576 de ani viață sănătoasă pierduți , cele mai mici cifre fiind în Malta (13) și Luxemburg (59).

Numărul total de zile școlare ratate de copii, în întreaga UE și atribuite prevalenței umezelii și mucegaiului în casele lor, este de aproximativ 1,7 milioane de zile pe an.  Costurile economice asociate expunerii copiilor la umezeală și mucegai pot fi estimate la 62 de miliarde de dolari în următorii 40 de ani. Cu alte cuvinte, acesta ar fi PIB-ul suplimentar al economiei UE până în 2060, în cazul în care toate gospodăriile europene cu copii nu aveau umezeală. Îmbunătățirea ratelor de ventilație în școlile europene ar putea duce la avantaje economice substanțiale pentru UE – chiar și o ușoară îmbunătățire a calității aerului interior de 0,5 litri pe secundă (l / s) de persoană în școli ar fi asociată cu o creștere totală în PIB până în 2050 de 24,4 miliarde de dolari, ceea ce ar crește la 57 de miliarde de dolari până în 2060.

RAND a avut în vedere patru factori la compilarea datelor: umezeala, întunericul, temperaturile reci și excesul de zgomot. În sensul raportului, copiii expuși la un singur din acești factori  sunt considerați în risc de a trăi într-o casă nesănătoasă. Conform ultimului raport al Agenției Europene de Mediu (EEA), din 16 octombrie, majoritatea europenilor sunt expuși poluării la limite considerate nesigure de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).  Raportul mai confirm și  că 400.000 de decese premature apar în fiecare an ca urmare a poluării.

 

Bogdan Guță

 

 

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: