Politici de Sanatate

O Românie a provocărilor pe drumul spre sănătate

21 decembrie
14:55 2017
O Românie a provocărilor pe drumul spre sănătate

Interviu cu Ruxandra Cernea – Princing and Patient Access Manager, Novartis România

Market access este mai mult decât o funcție, reprezintă chiar obiectivul final al activității dvs. Care sunt cele mai mari provocări în România, din punctul dvs. de vedere?

În România, există mai multe tipuri de provocări. În primul rând, este vorba de o constrângere bugetară mai mare decât în alte țări europene, care se datorează subfinanțării generale a sistemului de sănătate, dar și restricțiilor specifice aplicabile bugetului dedicat medicamentelor. O altă provocare este lipsa de date epidemiologice și de registre de boală și de medicament. Această lipsă de date afectează, pe de o parte, posibilitatea pacientului de a fi tratat cu medicamentul potrivit, în momentul potrivit, iar pe de altă parte, înțelegerea mai bună a felului în care fondurile din sistemul sanitar sunt distribuite și cheltuite.

O altă provocare majoră ține de lipsa de predictibilitate a sistemului. Atât procesul de obținere a prețurilor, cât și procesul de compensare sunt supuse unui grad mai mare de instabilitate prin modificări ale regulilor aplicabile, dar și sub aspectul respectării termenelor asumate, aceasta afectând atât accesul pacienților la medicamente, dar și politicile companiilor farmaceutice. Spre deosebire de alte țări, ca de exemplu Ungaria, România nu are un sistem de rambursare individuală per pacient, sistem care poate oferi acces mai rapid la tratament până la obținerea compensării prin sistemul național de asigurări sociale de sănătate.

Comparând experiența dvs. profesională din România cu cea a colegilor din alte țări, cum vedeți accesul pacienților români la tratament eficient și ce au făcut alte țări (și putem adapta și noi) pentru a răspunde nevoilor pacienților?

Din păcate, pacienții din România nu au acces la fel de rapid la terapii inovatoare precum au pacienții din alte țări europene. Acest lucru este influențat de mai mulți factori. Majoritatea factorilor sunt cunoscuți și se lucrează la ameliorarea situației legislative, în vederea ridicării sau atenuării diverselor bariere administrative. Legislația de preț, prin care se impune un minim european, este primul obstacol obiectiv. Companiile preferă să întârzie lansarea unui medicament în România din cauza unui efect de domino care se poate propaga în întreaga lume. Pe lângă acest preț minim, companiile trebuie să plătească și taxa clawback, care induce o sarcină financiară suplimentară, greu sustenabilă și impredictibilă de la un trimestru la altul. Introducerea de scheme de acces facilitat ar fi o soluție pe care alte țări au reușit să o aplice cu foarte mult succes și consider că poate fi adusă și în România. De asemenea, s-ar putea introduce concepte noi, cum ar fi o flexibilitate mai mare în stabilirea prețurilor pentru produsele necompensate.

Cum considerați afirmația: „farma trebuie să pună cărțile pe masă și să fie mai transparentă în relația cu plătitorii”?

În Europa, industria farmaceutică lucrează într-un mediu foarte reglementat, cu multe restricții din punct de vedere legal. Consider că aceste reglementări oferă un grad de transparență adecvat, considerabil mai ridicat decât în alte sectoare economice. Pe de altă parte, un parteneriat real cu autoritățile de sănătate la nivel local trebuie să se bazeze pe un dialog productiv și pe transparență din partea ambelor părți, pentru a putea discuta despre investițiile în cercetare-dezvoltare (ex., reducerea poverii birocratice pentru aprobarea studiilor clinice), cheltuielile de producție, dar și sustenabilitatea financiară a sistemului de sănătate, în contextul unui proces de rambursare rapid și predictibil.

Care este proiectul de suflet al dvs., legat de o categorie de pacienți?

Unul dintre proiectele mele de suflet s-a finalizat de curând cu accesul pacienților cu spondilită anchilozantă la o terapie biologică inovatoare, care poate să le schimbe viața și să le ofere o nouă șansă.

de Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: