Politici de Sanatate

O nouă clasă terapeutică schimbă managementul diabetului zaharat de tip 2 din România

06 aprilie
17:17 2015
O nouă clasă terapeutică schimbă managementul diabetului zaharat de tip 2 din România

Românii cu diabet zaharat de tip 2 au acces la o nouă clasă de medicamente, descrisă de medicii diabetologi ca fiind revoluționară. Concret, noua terapie, bazată pe substanța activă dapagliflozin, nu oferă doar un mai bun control glicemic, ci favorizează și scăderea în greutate și reducerea valorilor tensionale. Noul medicament a fost aprobat pe lista produselor compensate în toamna anului trecut și este prescris persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 din România, începând cu luna martie a acestui an. Statistic vorbind, acest produs apare pe piața farmaceutică din țara noastră după aproape șapte ani de la ultima lansare a unei clase terapeutice noi în tratamentul diabetului.

“Este un moment pe care îl așteptăm de mult. Ni s-au lungit ochii de când îl tot așteptăm din 2008. Practic, prin introducerea acestei noi clase de medicamente, complet diferită de ceea ce aveam până acum, ne aliniem criteriilor europene privind tratamentul diabetului zaharat. Vorbim de un tratament nou, inovator, care schimbă cu totul managementul terapeutic al diabetului de tip 2”, a declarat conf. univ. dr. Cristian Serafinceanu, șeful Clinicii Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „N. C. Paulescu”.

Noua clasă de medicamente – SGLT2 – blochează această proteină din rinichi, numită co-transportorul 2 de sodiu/glucoză  (SGLT2), crescând eliminarea prin urină a excesului de glucoză din organism. “Această proteină este ca un cărăuș care ia glucoza și o duce în organism. Blocând-o, excesul de glucoză se elimină pe cale urinară și se pierd pe zi 70-75 de grame de glucoză. În același timp, se pierd și calorii – 280-300 de kilocalorii. Foarte important este că mecanismul lui de acțiune este independent de insulină și atinge mai multe ținte. Scade glicemia, se pierde excesul de glucoză, pacientul scade în greutate, iar pe de altă parte scade valoarea tensiunii arteriale, un important factor de risc cardiovascular – toate în condiții de siguranță”, a explicat, prof. univ. dr. Romulus Timar, şeful Clinicii Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Timişoara.

Cu alte cuvinte, noul medicament reduce riscul apariției complicațiilor asociate diabetului zaharat de tip 2, printre care bolile cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de deces în rândul persoanelor cu diabet.

“Este foarte important ca în cazul unei persoane cu diabet de tip 2 să atacăm și să controlăm toți factorii de risc cardiovasculari și este foarte important să avem un medicament care realizează acest lucru. În plus, acest nou medicament asigură un bun control glicemic, fără a produce hipoglicemie, scade glicemia până la punctul de normalitate”, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, preşedinte de Onoare Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice și membru de onoare al Academiei Române.

Noul produs poate fi prescris tuturor românilor cu diabet zaharat de tip 2 cărora nu le-a fost afectată funcția renală. “Practic, este recomandat tuturor pacienților la care nu este contraindicat. Contradicțiile țin de afectarea funcției renale, de intoleranța la substanța medicamentoasă pe care o conține, care este o reacție adversă rară”, a explicat prof. univ. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din România, adăugând că marele avantaj al noului produs este că previne hipoglicemia.

Prevalența diabetului zaharat în România: 11,6%

România se numără printre țările din Europa cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat, după Turcia, Spania, Portugalia. Aceasta este concluzia îngrijorătoare a unui studiu realizat în premieră în România. Este vorba despre studiul PREDATORR, potrivit căruia aproape două milioane de români suferă în acest moment de diabet zaharat, ceea ce reprezintă 11,6% din numărul locuitorilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 ani.

“Din păcate, dintre aceştia doar 70% îşi ridică o reţetă gratuită, ceea ce înseamnă că numărul pacienţilor trataţi ajunge la 700.000. Judeţele cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat sunt: Argeş, Teleorman, Prahova, Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi. Mai bine, din acest punct de vedere, stau regiunile din vestul şi centrul ţării”, susține prof. univ. dr. Maria Moţa.

În opinia președintelui Societății de Nutriției din România, prof. univ. dr. Mariana Graur, medicii diabetologi se confruntă cu mai multe dileme în ceea ce privește ținerea sub control a acestei epidemii: “Una dintre acestea este timpul prea lung scurs de la declanșarea bolii până la diagnosticarea ei. O altă problemă este controlul parametrilor glicemici  – o intervenție precoce pentru reducerea glicemiei cumulată cu un control eficient și al altor factori de risc poate duce la scăderea riscului cardiovascular, în schimb o intervenție tardivă poate duce la complicații majore pentru pacient, amenințătoare de viață, așa cum este infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral”.

Noul medicament – Forxiga – este produs de compania farmaceutică Astrazeneca.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: