Politici de Sanatate

Nu vrea să ceară, dar recunoaște că i-ar plăcea…

23 noiembrie
15:47 2016
Nu vrea să ceară, dar recunoaște că i-ar plăcea…

De Geanina Surdu – Coordonator Departament Programe UNOPA

Între profesionist şi prieten. Lucrând la Federația UNOPA de mulţi ani, se întâmplă să cunosc multe persoane seropozitive. Pe unele, mai bine, pe altele, mai puţin bine, iar cu altele, timpul şi experienţele împreună ne-au făcut să legăm prietenii. De curând, dezbăteam cu Ioana (prietenă apropiată care trăiește cu HIV) unul dintre mesajele pe care urma să le folosim în cadrul Campaniei Ziua Mondială SIDA: „De 1 Decembrie să fim mai mult decât români, să fim oameni!”.

Acelaşi cuvânt, conotaţii diferite. Cu ocazia asta, am înţeles cât de diferit poate să rezoneze fiecare cuvânt în interiorul unei persoane, în funcţie de experienţele pe care le-a trăit. Pentru mine, mesajul are rolul de-a îndemna la deschidere, înţelegere, umanitate în sensul ei pur, fără artificii. Umanitate nu pentru că trebuie, pentru că îţi stârneşte milă, ci umanitatea care ne face să vedem frumosul din oameni, ceva ce nu se construieşte, ci zace în noi în așteptarea de a o accesa.

Pentru Ioana, îndemnul de a fi „oameni” îi amintea de experienţe mai puţin plăcute. Acum câţiva ani, o prietenă, infectată cu HIV, se pregătea să înceapă o nouă etapă: ea şi iubitul ei deciseseră să se căsătorească. Dar pe lângă emoţiile noului început, au apărut unele mai puţin plăcute… pe lângă infecţia cu HIV, avea cancer. Noua veste i-a perturbat nu numai sănătatea, ci şi încrederea că totul va fi bine. Întoarsă de la o vizită la medic, unde fusese tratată foarte urât, s-a uitat în ochii Ioanei şi a întrebat-o: „Nu înţeleg, Ioana! Suntem şi noi oameni ca şi ei! De ce nu pot să ne trateze ca pe oameni?”.

Asta m-a făcut să înţeleg cum pentru cineva a fi om poate avea o cu totul altă conotaţie decât pentru mine. Pentru Ioana, a apela la umanitatea cuiva este sinonim cu a cere milă, şi asta o face să se simtă mai puţin om. Dar am înţeles mai bine şi care este rolul pe care îl avem noi ca profesioniști, ca organizație. Suntem intermediari între persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, pentru care statutul vine la pachet cu o serie de dificultăți, și ceilalți oameni care au nevoie să fie informaţi corect şi care trebuie să primească prezumţia de nevinovăţie în comportamentul lor.

Cine e Ioana? Un om contrastant, ca noi, ceilalți: sensibilă și puternică, în același timp. Râde mult, îmbrățișează cu căldură, se emoționează, plânge și se atașează de oameni foarte ușor. Participă la evenimente naționale și internaționale, unde vorbește despre viața cu HIV. A lucrat cu pacienți aflați în stadii terminale, fiindu-le alături până în ultimele clipe. Acum, sprijină pacienții cu mai multe tipuri de afecțiuni să fie aderenți la tratament. O femeie după care mulți întorc capul pe stradă, pentru că are o frumusețe excentrică, care vine de undeva din interior.

Am să cer eu, pentru tine. În calitate de profesionist care lucrează într-o federație ce se adresează persoanelor seropozitive și în calitate de prieten al Ioanei, am aflat că nu vrea să ceară, dar recunoaşte că i-ar plăcea ca toţi să fim de aceeaşi parte a baricadei, să nu existe grupuri şi intermediari. Aşa că o să cerem noi, UNOPA, pentru ea, pentru că ştim că, în ciuda faptului că există oameni care, din motive pur personale, aleg să se comporte mai puţin dezirabil, există și oameni care au nevoie doar să audă îndemnul la deschidere şi înţelegere pentru a acționa. Sunt atâtea cauze în lumea asta, atâtea situaţii problematice, atâția oameni care întâmpină dificultăți, încât e greu să le ştim pe toate, avem nevoie să ni se spună, să ni se atragă atenţia pentru a ne putea deschide inima către fiecare.

Vom cere fără nicio obligaţie, fără rugăminţi, vom cere simplu, uman… alături de toți oamenii cu care lucrăm, colegi, colaboratori și voluntari. Nu îi putem promite că toată lumea va răspunde, dar îi putem promite că aceia care o vor face sunt oamenii minunați găsiți pentru ea. Şi asta poate… sau trebuie să fie de ajuns (deocamdată).

Cum facem asta? Anul acesta, ca şi în anii trecuţi, construim campanii, înconjurându-ne de oameni care aleg să facă asta alături de noi.

Ce stă la baza campaniei UNOPA?

  • De-a lungul anilor în care ne-am desfăşurat activitatea, am constatat că fiecare om are propriul rezervor de sensibilitate, de toleranţă, de deschidere, iar asta este premisa de la care plecăm;
  • Prin campaniile pe care le desfăşurăm, dorim să cultivăm aria de sensibilitate a fiecărui om, încurajând la deschidere față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, atunci când au ocazia să le întâlnească ori să vorbească despre ele.

img_0166Ce înseamnă Campania de 1 Decembrie pentru UNOPA în acest an?

  • Conceptul campaniei InspiRed – Invitaţia de a-i inspira pe cei din jurul tău către deschidere, înţelegere, solidaritate;
  • Concursul naţional de postere pentru elevi „Fii inspirat!”, aceştia având posibilitatea să redea prin artă o experienţă proprie legată de problematica HIV/SIDA şi de persoanele seropozitive;
  • Lansarea filmelor „Prin ochii mei”, care ne introduc în lumea plină de mister a persoanelor seropozitive;
  • Galeria „Un om şi Jumătate” – Mesaje de susţinere de la oameni deschişi, care ştiu să înţeleagă, să sprijine, să se implice şi să pună pasiune în ceea ce fac.

Desigur, pentru o organizaţie care activează în acest domeniu lucrurile nu se rezumă la activităţile desfăşurate în jurul Zilei Mondiale SIDA, ele necesită implicare, planificare şi continuitate, în oricare perioadă a anului. Şi dacă în jurul zilei de 1 Decembrie ne concentrăm pe comunitate, în celelalte perioade ne concentrăm pe asigurarea suportului de care persoanele seropozitive au nevoie pentru a trăi o viaţă cu HIV în care HIV este doar un aspect medical de gestionat şi nu unul psihologic sau social. Oferim suport pentru a depăşi barierele pe care persoanele seropozitive le întâlnesc în asigurarea unei aderenţe crescute la tratament, în integrarea lor profesională şi socială.

În acest an, persoanele seropozitive au beneficiat, prin proiectul „Viaţă cu +”, prin intermediul asociaţiilor membre UNOPA, de grupuri de suport, la care au participat şi specialişti din domeniul medical. De asemenea o activitate importantă desfăşurată în acest an  a fost prezenţa unei echipe UNOPA, însoţită de un medic,  în penitenciarele din Bucureşti şi Giurgiu pentru a discuta cu peste 250 de persoane seropozitive despre infecţia cu HIV, despre drepturile şi obligaţiile pe care le au. Acest proiect este sustinut de companiile Bristol-Myers Squibb și Janssen.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: