Politici de Sanatate

„Nu există viziune susținută prin politici coerente“

10 aprilie
15:53 2018
„Nu există viziune susținută prin politici coerente“

Interviu cu Teodor Blidaru, președintele Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România

Ești președintele Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR). Ce reprezintă pentru tine această funcție și ce vrei să realizezi împreună cu asociația pe care o conduci?

Onoarea de a reprezenta studenții mediciniști din România este pentru mine o oportunitate de a fi vocea colegilor mei și de a contribui la schimbarea pe care noua generație de medici și-o dorește. Indiferent de domeniu, sunt convins că aspirăm cu toții să punem umărul la modelarea societății în care trăim. De foarte multe ori, este greu să facem acest lucru singuri, însă, prin puterea exemplului, sper să pot dovedi că împreună putem face diferența.

FASMR are ca obiectiv reprezentarea intereselor comune a peste 25.000 de studenți mediciniști, însă, în realitate, raza de acoperire a programelor și a acțiunilor pe care federația le întreprinde este mult mai largă și vizează redarea în cel mai prompt și elaborat mod a viziunii tinerilor în fața universităților din care fac parte aceștia, precum și în fața instituțiilor statului și a factorilor decizionali din România.

Misiunea noastră însă nu are o natură statică, ci se adaptează contextului actual și încearcă să lărgească permanent viziunea asupra contribuției pe care studenții o pot aduce în societate. În anul 2018, direcțiile principale de lucru, pe lângă apărarea drepturilor studenților, sunt examenul de rezidențiat, vaccinarea, educația sanitară și combaterea obiceiurilor nesănătoare, precum fumatul. Federația este o școală și ne propunem să dovedim că studenții la medicină nu sunt simpli voluntari, ci piloni de susținere socială în formare.

Mobilitatea studenților este foarte mare și este chiar de dorit ca medicii să aibă experiență internațională. Ar fi bine pentru noi, însă, dacă ei s-ar întoarce acasă după ce termină stagiile de pregătire. Cum am putea realiza acest deziderat?

Cu părere de rău, trebuie să recunosc faptul că peste jumătate dintre colegii mei își propun să practice în străinătate. Soluția nu este să ni se interzică să plecăm, cum se discuta în spațiul public anul trecut, ci să existe aici beneficiile pe care le avem în alte țări europene. Pe lângă salarii decente, poate că mai important este mediul în care lucrăm. Ne dorim spitale moderne, intervale de lucru normale și resurse pentru a practica medicina așa cum se practică în țările vestice. În zilele noastre, medicina pe care o practicăm evoluează continuu, în toate părțile lumii. Așa cum am menționat, FASMR își propune să formeze o nouă generație de medici, într-un context propice. Considerăm experiența internațională ca fiind un factor necesar în procesul nostru educațional. Astfel, federația asigură oportunitatea pentru peste 300 de studenți, anual, pentru a face practică în instituții de top din străinătate. Consider că soluția cea mai bună este să încurajăm tinerii să plece, să învețe și să experimenteze medicina din orice colț al lumii. Însă cel mai important nu este să rămâi acolo, ci să te întorci și să aplici aici ce ai învățat. Suntem un mic procent care facem asta și ne dorim să facem asta, dar aplicarea acestei strategii la nivel mare va fi posibilă numai când ceea ce am menționat mai sus, cu privire la sistemul sanitar din România, va fi valabil.

Ești student în anul al IV-lea. Ce ai vrea să faci când vei termina facultatea?

Deși încă nu pot să spun că m-am hotărât asupra unei specialități medicale, au fost mai multe ramuri în care m-aș vedea practicând, precum ortopedia sau radiologia, însă mai am doi ani de experimentat. Ce pot să spun sigur este faptul că îmi doresc să rămân în țară pe termen lung, deși iau în calcul un stagiu de practică în străinătate, la un moment dat. Îmi doresc să merg să învăț și să aplic ceva inovativ aici, orice specialitate aș alege.

De asemenea, mai sunt două lucruri pe care îmi doresc să le fac când voi termina facultatea. În primul rând, îmi doresc să rămân în mediul universitar și să contribui la educația medicală și la formarea viitorilor studenți și, în al doilea rând, îmi doresc să mă implic în administrarea sistemului sanitar.

Cum arată medicina viitorului?

Din punctul meu de vedere, medicina viitorului este tot ceea ce încape în conceptul de eHealth. Așa cum vremurile și societatea se schimbă, la fel se schimbă și domeniul sănătății. Noi încercăm să fim un vârf de lance în inovație și să aducem concepte noi la nivel de țară. Fie că e vorba de inițiative locale, fie că e vorba de inițiative naționale, încercăm să aducem tehnologia în prim-plan pentru studenții mediciniști din România. Aceasta este o direcție relativ nouă pentru noi la nivel național, dar există deja centre locale care o implementează cu succes, cum este la Cluj-Napoca, unde, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, au loc două inițiative de eHealth. Prima se referă la Asociația Studențească de Antreprenoriat, care a organizat workshop-uri și competiții cu scopul de a susține și de a dezvolta startup-uri de eHealth. A doua este un Hackathon, în care studenții, împărțiți în echipe, au provocări de rezolvat, într-un timp limitat, să găsească o soluție implementabilă și astfel să pornească proiecte sau startup-uri. La București, în Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, curentul încă este în dezvoltare, dar la congresul internațional studențesc de anul trecut au fost evenimente dedicate eHealth-ului. De la senzori, aplicații pe telefon, soluții web, telemedicină, prevenție și tratament, eHealth-ul este un concept extins cu o mulțime de posibilități, pe care actualii studenți la medicină, plini de idei creative și dornici să rezolve punctual probleme din sistemul de sănătate, îl îmbrățișează.

Cum vedeți voi, studenții, actualele politici de sănătate din România?

Din perspectiva studenților, care nu iau contact în mod direct cu administrarea sistemului de sănătate sau cu situația salarizării medicilor, politica de sănătate din România este puțin neclară. Nu învățăm în facultate despre conceptul de politici de sănătate și foarte mulți proaspăt absolvenți nu înțeleg sistemul și modul în care un spital funcționează, în primele luni de rezidențiat. Din punctul meu de vedere și din perspectiva interacțiunilor avute cu instituții, asociații medicale și de pacienți, domeniul sănătății în țara noastră este într-un balans continuu, în momentul de față, oscilând când spre lucruri ce tind să arate o îmbunătățire, precum susținerea prevenției, noul program de vaccinare sau creșterile salariale pe care sperăm să le vedem din această primăvară, când spre lucruri ce scot la iveală în mod repetat diversele nereguli din sistem. Nu considerăm că există o viziune pe termen lung, sustenabilă, susținută prin politici coerente, iar acest lucru se reflectă, din păcate, în motivația scăzută a tinerilor medici de a practica în țară.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: