Politici de Sanatate

Noutăți la Congresul Internațional de Epilepsie de la Barcelona

13 septembrie
09:54 2017
Noutăți la Congresul Internațional de Epilepsie de la Barcelona

Cea de-a 32-a ediție a Congresului Internațional de Epilepsie, care a avut loc în perioada 2-6 septembrie la Barcelona, s-a bucurat de participarea a peste 3000 de medici și specialiști din profesiuni asociate care ajută pacienții cu epilepsie.

La acest congres se întâlnesc toate grupurile de lucru și de cercetare în domenii care țin de epilepsie: neurofiziolgie, imagistică, genetică, tratament, concepte, etc. Specialiștii prezenți la Congres au discutat despre noua clasificare a epilepsiilor și crizelor epileptice, apărută anul acesta sub auspiciile ILAE (Liga Internațională Împotriva Epilepsiei). Clasificarea este rezultatul anilor de cercetare în domeniul imagisticii, geneticii și neurofiziologiei, și de înțelegere mai bună a epilepsiei. Studiile cu cannabidiol (marijuana medicinală) au fost un alt aspect dezbătut. ”Sunt studii care arată eficiența acestui remediu pentru tratamentul sindromului Dravet și al Sindromului Lennox-Gastaut. Rezultatele sunt promițătoare, cifrele de eficiență nu depășesc însă pe cele ale unui medicament obișnuit”, ne-a declarat prof. univ. dr. Dana Craiu, șef Secția Clinică Neurologie Pediatrică, Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia, care a participat la Congres, alături de dr. Oana Tarta-Arsene (as. univ) și dr. Carmen Sandu (as. univ.), cu postere și o lucrare orală la sesiunea didactică video – ”Epilepsii versus fenomene neepileptice”.

Genetică

Unul dintre cele mai importante subiecte prezentate a fost cel al noilor gene legate de epilepsie, descoperite recent. Aceste gene sunt în prezent introduse în panelurile de epilepsie ale laboratoarelor care lucrează genetica în circuitul diagnostic. De asemenea, specialiștii au anunțat că se fac cercetări în aria Complexului Sclerozei tuberoase. ”Genetica acestui sindrom este complexă și tratamentul cu Everolimus pare să își extindă aria și pentru epilepsiile pacienților cu malformații cerebrale si mutații ale genelor căii mTOR”, a mai declarat prof. univ. dr. Dana Craiu. Manifestarea internațională a găzduit și întâlniri cu reprezentanți ale unor grupuri importante de pacienți.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: