Politici de Sanatate

Noul guvern ar trebui să aibă ca prioritate realizarea unei strategii naționale a medicamentului

28 februarie
13:25 2017
Noul guvern ar trebui să aibă ca prioritate realizarea unei strategii naționale a medicamentului

România este în situația în care o strategie națională a medicamentului este absolut vitală pentru supraviețuirea industriei farmaceutice locale și stoparea ritmului din ce în ce mai accelerat în care dispar medicamentele accesibile de pe piață. Amânarea acestei reforme prin revizuiri minore ale vechilor politici falimentare pentru sistemul sanitar sau prin adoptarea unor măsuri fără un impact real, în afara exercițiului de imagine, va determina o agravare a situației, și așa disperată, în care se află pacienții români și va face inevitabilă apariția unor noi crize în sănătate.

Laurențiu Mihai, director executiv, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR)

Noul guvern ar trebui să-și facă o prioritate din rezolvarea actualului haos legislativ și administrativ din sistemul de sănătate și să organizeze o dezbatere reală asupra politicii medicamentului, cu toate părțile implicate, de la pacienți și societate civilă până la industrie și mediul academic. Starea în care a ajuns industria farmaceutică locală, unul dintre domeniile strategice ale economiei naționale, impune o abordare complexă, care să includă, pe lângă măsuri administrative legate de preț, măsuri fiscale și măsuri de încurajare a producției locale, a investițiilor în cercetare și dezvoltare. Această industrie cu o lungă tradiție în România, care, în prezent, asigură peste 8.000 de locuri de muncă, are un potențial de creștere imens. Acesta, însă, nu va fi niciodată valorificat dacă modelul actual, bazat pe suprafiscalizarea și discriminarea producătorilor locali de medicamente, continuă.

Dispariția medicamentelor

Industria locală de medicamente, producătoare exclusiv de medicamente generice, este supusă unei duble presiuni: pe de o parte, a politicii de prețuri, care impune o dublă referențiere medicamentelor generice, la cel mai mic preț din 12 țări de referință și la 65% din prețul medicamentului inovativ, iar pe de altă parte, a presiunii fiscale nesustenabile a taxei clawback. Aceste două politici, aplicate împreună, au dus la dispariția de pe piață în ultimii ani a circa 2.000 de medicamente generice, la disponibilizarea a sute de angajați și la ratarea unor investiții semnificative în facilități de producție locale. Mai mult, aplicarea taxei clawback nediferențiat producătorilor de inovative și celor de medicamente generice penalizează, practic, medicamentele generice pentru creșterea costurilor publice cu medicamentele inovative, mult mai scumpe, și va avea ca efect, inevitabil, dispariția de pe piață a acestei categorii de medicamente. Pe termen lung, acest fapt va avea consecințe extrem de grave atât asupra pacienților, care vor fi nevoiți să suporte prin coplată costul cu tratamente mai scumpe, cât și asupra bugetului de stat, care va trebui să acopere costurile publice suplimentare generate de aceste tratamente.

În acest moment, este clar că atât taxa clawback, cât și metodologia de calcul a prețurilor medicamentelor sunt un eșec evident. Economiile pe care statul pretinde că le-a făcut cu ajutorul prețurilor mici și al suprataxării sunt cu mult depășite de cheltuielile pentru tratarea unor afecțiuni mult mai grave, cauzate de lipsa medicamentelor uzuale, care au dispărut.

Salvarea industriei farmaceutice

Că măsuri imediate, considerăm că introducerea calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice și revizuirea radicală a mecanismului de calcul al prețurilor medicamentelor sunt vitale pentru salvarea de la faliment a industriei farmaceutice din România. Pe termen mediu însă, singura cale prin care se va putea da o gură de aer acestei industrii suprareglementate și suprafiscalizate și se va putea lărgi accesul pacienților la tratamente medicale este eliminarea totală a taxei clawback, care, de altfel, a fost introdusă în 2009 că o măsură temporară, în contextul crizei financiare. Suntem convinși că, printr-o colaborare transparentă și constantă între autorități și industrie, se vor găsi soluții adecvate economic și care nu pun în pericol accesul pacienților la tratament, pentru un mai bun control al cheltuielilor din sănătate.

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: