Politici de Sanatate

Noul ghid NICE de evaluare a tehnologiilor medicale

18 martie
14:49 2022
Noul ghid NICE de evaluare a tehnologiilor medicale

Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE)) din Anglia a prezentat, la sfârșitul lunii ianuarie 2022, noul ghid de evaluare a tehnologiilor medicale. Documentul descrie metodele și procesele, inclusiv termenele preconizate, pe care NICE le urmează atunci când efectuează evaluări ale tehnologiilor medicale. Metodele și procesele sunt concepute pentru a produce orientări solide pentru NHS într-un mod deschis, transparent și în timp util, cu o contribuție adecvată din partea părților interesate. Eleanor Bell, licențiată în economie la Universitatea din Cambridge, cu o bogată activitate de cercetare în domeniul economiei sistemelor de sănătate, cu accent pe luarea deciziilor privind comportamentul în materie de sănătate și de evaluarea eficienței programelor de sănătate, face o analiză a acestui ghid.

”Trăim într-o lume care se confruntă cu numeroase provocări – de la efectul devastator al COVID-19 asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume la schimbările climatice și instabilitatea politică. Modul în care sunt alocate resursele sectorului public pentru a aborda aceste provocări concurente, dar adesea interdependente, nu a fost niciodată mai important. Perspectiva adoptată într-o evaluare economică determină costurile și rezultatele incluse în acea evaluare și, prin urmare, modelează alocarea resurselor și accesul la noi tratamente”, menționează Eleanor Bell.

Ce este o perspectivă societală?

În opinia autoarei, „o perspectivă a sistemului de sănătate se concentrează exclusiv pe efectele asupra sănătății produse de o intervenție și pe costurile pe care le implică pentru sistemul de sănătate realizarea intervenției respective. În termenii cei mai simpli, o perspectivă societală înseamnă că sunt incluse toate efectele și costurile care contează pentru societate – indiferent de forma pe care o iau și de locul în care se acumulează. Costurile societale care au primit cea mai mare atenție în literatura de specialitate sunt cheltuielile financiare (de exemplu, pentru transportul pentru a primi asistență medicală) și costurile de productivitate (orele de muncă pierdute sau câștigate ca urmare a tratamentului) suportate de pacienți și de familiile și îngrijitorii acestora. În ceea ce privește efectele asupra societății, au fost aduse argumente pentru extinderea definiției sănătății pentru a include nu doar modificările în ceea ce privește calitatea și durata vieții, ci, de exemplu, îmbunătățirile în ceea ce privește bunăstarea și satisfacția vieții pacienților și a îngrijitorilor, care ar putea să nu fie surprinse în mod adecvat de măsurile tradiționale ale calității vieții”. Astfel, o perspectivă societală ar trebui să includă, de asemenea, efectele care contează pentru societate, dar care se acumulează în alte sectoare, de exemplu, efectul unui tratament de reducere a abuzului de alcool asupra criminalității sau capacitatea copiilor de a frecventa școala în mod regulat.

Ce perspectivă adoptă NICE?

Carta NICE prevede că rolul principal al NICE este „de a oferi o evaluare independentă a valorii tratamentelor și intervențiilor existente și noi pentru sistem”. Se face acest lucru „pentru a aduce beneficii populației în ansamblu și pentru a îmbunătăți și a asigura echitatea accesului tuturor membrilor societății”. Cu toate acestea, „noul ghid NICE prevede că tehnologiile de sănătate ar trebui evaluate din perspectiva NHS și a serviciilor sociale personale (PSS). Singurele efecte societale care sunt incluse sunt:

  • Efectele asupra sănătății îngrijitorilor, care pot fi incluse exprimate în ani de viață ajustați la calitate.
  • Efectele în alte sectoare (de exemplu, organismele guvernamentale din afara NHS), care pot fi incluse doar dacă sunt substanțiale.
  • Efectele asupra productivității, care pot fi incluse dacă sunt extrem de importante pentru valoarea tehnologiei. Aceasta este singura modificare notabilă față de ghidul NICE anterior”.

„Ultimele două efecte sunt considerate suplimentare și ar trebui să fie prezentate separat de analiza principală, care adoptă întotdeauna o perspectivă îngustă asupra NHS/PSS. În plus, nu a fost furnizată nicio îndrumare cu privire la modul în care acestea ar trebui măsurate sau prezentate, ceea ce va face dificilă luarea lor în considerare în procesul decizional”, subliniază Eleanor Bell.

Care este argumentul pentru o perspectivă societală?

O perspectivă societală are avantajul de a surprinde o gamă completă de consecințe ale intervențiilor – reflectând astfel mai bine interesul public larg. Într-o lume în care există cereri concurente de resurse publice, acest lucru poate contribui la alocarea resurselor pentru intervențiile cele mai valoroase din punct de vedere social, precum și la transmiterea de semnale către inovatori pentru a investi în cercetare și dezvoltare de proiecte care se așteaptă să maximizeze valoarea socială. Susținătorii cred, de asemenea, că adoptarea unei perspective societale în evaluarea tehnologiilor de sănătate reprezintă un pas important către alocarea optimă a banilor publici în sectoarele guvernamentale.

Care sunt provocările legate de adoptarea unei perspective societale?

„Există provocări empirice și metodologice semnificative în ceea ce privește punerea în aplicare a unei perspective societale atunci când se evaluează valoarea tehnologiilor medicale. În special, modul în care se măsoară și se evaluează efectele multiple, care se pot suprapune, rămâne controversat. Cu toate acestea, există multe efecte societale care pot fi deja încorporate în calculele standard ale unui cost per QALY, inclusiv efectele asupra calității vieții îngrijitorilor; productivității; și îngrijirii neremunerate și informale. Într-adevăr, includerea acestor costuri și efecte este standard în Suedia și în Olanda, unde HTA se realizează în mod implicit din perspectiva societală”, declară cercetătoarea britanică. În opinia sa, „o preocupare suplimentară este aceea că, prin includerea efectelor productivității, o perspectivă societală ar putea prejudicia alocarea resurselor de sănătate către populația în vârstă de muncă. Acest lucru se datorează faptului că tehnologiile care duc la creșteri mai mari ale orelor de lucru ale unei populații de pacienți ar fi evaluate mai mult. Cu toate acestea, este important de remarcat că nicio perspectivă nu este lipsită de preocupări legate de echitate – și că există soluții metodologice pentru a le aborda. Perspectiva sistemului de asistență medicală, de exemplu, tinde să redistribuie sănătatea în detrimentul persoanelor care au o capacitate redusă de a beneficia de tratament sau al persoanelor în vârstă care au o durată de viață mai scurtă”.

Ce ar trebui să se întâmple în continuare?

„Este promițător faptul că noul manual NICE permite acum includerea efectelor productivității (în anumite circumstanțe) în evaluarea noilor intervenții în domeniul sănătății. Cu toate acestea, aceste modificări nu merg suficient de departe. Stimulentele pentru ca dezvoltatorii să prezinte dovezi privind productivitatea și alte costuri și efecte asupra societății rămân relativ slabe, având în vedere lipsa de orientări cu privire la dovezile care ar trebui colectate și la modul în care acestea ar trebui luate în considerare în procesul decizional”, atrage atenția Eleanor Bell.

Context

Modificările prezentate în ghid au intrat în vigoare de la 1 februarie 2022 pentru noile evaluări și vor oferi pacienților un acces mai rapid la tratamente noi și inovatoare, permițând o mai mare flexibilitate în ceea ce privește deciziile referitoare la raportul calitate-preț și luarea în considerare a unei baze de dovezi mai largi. Cu o implicare extinsă din partea partenerilor din sistemul de sănătate, a industriei, a profesioniștilor din domeniul sănătății, a mediului academic și a pacienților, schimbările prezentate în ghid semnalează modul în care NICE evoluează alături de progresele tehnologice în domeniul sănătății și de dovezi pentru a continua să ofere excelență pentru pacienți, NHS și industria științelor vieții.

Principalele modificări incluse în ghid sunt:

  • Acordarea unei ponderi suplimentare a beneficiilor pentru sănătate în cazul celor mai grave afecțiuni, pentru a permite un acces mai echitabil la tratamentele pentru aceste afecțiuni, nu doar la tratamentele utilizate la sfârșitul vieții.
  • Adoptarea unor noi abordări în ceea ce privește dovezile pe care NICE le ia în considerare în evaluările sale. De exemplu, NICE va extinde și va îmbunătăți modul în care ia în considerare dovezile din lumea reală rezultate din experiențele trăite de pacienți.
  • Acordarea unei mai mari flexibilități pentru comitetele independente ale NICE în cazurile în care este deosebit de dificil să se obțină suficiente dovezi. Uneori, cercetarea în cazul afecțiunilor care afectează copiii, al bolilor rare sau în cazul în care noul tratament este inovator sau complex poate fi problematică. Modificările vor permite comitetelor NICE să ia în considerare incertitudinea în mod corespunzător și să gestioneze riscurile pentru pacienți și NHS, prevenind în același timp obstacolele nepotrivite în calea unor inovații valoroase.
  • Adoptarea unei viziuni, a unor principii și a unor criterii de orientare mai clare pentru tratamentele pentru bolile foarte rare pe care NICE le va evalua în cadrul programului său de tehnologii foarte specializate (HST). Acest lucru va îmbunătăți eficiența, predictibilitatea și claritatea în ceea ce privește direcționarea subiectelor către program și va consolida ambiția NICE de a oferi un acces mai echitabil la medicamente și tratamente foarte specializate în cadrul NHS.

 

Bogdan Guță

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: